x

"Musiken har kontroll över mig"

"Musiken har kontroll över mig"

Jag får gratulera till ett vackert nytt album. Hur känns det att äntligen få ut det, fem år efter förra?

− Det känns väldigt bra. Det är ett album som har blivit till i cirklar egentligen, jag tänker på albumet som en sorts cirkel. Det startar och slutar på samma ställe och man ser en cirkel på omslaget. Det här genomgående temat är faktiskt något jag har insett nyligen.

− Jag hade egentligen inte tänkt skriva ett album om kärlek och så, men så följde jag cirkeln tillbaka till kärleken igen. Från början var utgångspunkten att skriva om allt annat än det som jag i slutändan kom att behandla. Jag prövade att göra något helt annat, men så slöts ringen av sig självt.

Hur är det att se tillbaka på det nu?

− Det var ju aldrig min intension, men det är lite som albumets slutsats. Textraden "You don't get over a broken heart, you just learn to carry it gracefully" från The World Moves On beskriver det bra. Idag tänker jag att allt kommer att gå bra till slut. Det handlar mer om att bli klar med saker och ting.

− Det finaste var egentligen när jag gjorde de första intervjuerna om det här albumet. En journalist la promoexemplaret mellan oss när vi pratade och då insåg jag att den där plastsaken innehåller alla mina tankar. Det var en ganska skön känsla. Men så sett har musiken alltid haft mer kontroll över mig än jag har över den.

Vad är tanken bakom den kommande turnén? Albumet är ju i sig ganska försiktig i sitt uttryck, kommer det att märkas av på scen?

− Den allmänna tanken har varit att strippa ner det lite, det gäller även albumet. Det vi har gjort är att samla ett skickligt band här i Göteborg. Ett gäng unga människor. Men de är taggade och har lärt sig allt de ska och fem låtar extra.

− Men angående scenshow är det inget snack om en drös med cirkusdjur eller liknande. Det är väl något jag i så fall hade gjort i förbindelse med Night Falls Over Kortedala om det hade funnits budget till det. Jag kommer ihåg en konsert med Of Montreal, när de tog ut en häst på scenen. Det var under en tid när det mesta var maximalistiskt, och det var egentligen något av grunden till att jag med den här skivan valde att gå i en annan riktning.

Vad har du fått för reaktioner till din nya musik? Jag ser framför mig att folk kommer fram och vill trösta dig?

− Nej, egentligen inte. Jag känner att jag har en väldigt god kommunikation med de som hör på, bland annat via epost. Jag tror vi förstår varandra och att det bästa sättet att kommunicera är att bara lyssna. Det är många som skriver till mig om kärlek och om livet, men jag skriver aldrig om hur man bör gå tillväga. Jag får istället lust att ge ut ett album baserat på historier om folk som hör av sig till mig, med deras tillåtelse givetvis. Det ska heta In A World Of Mouths I Want To Be An Ear.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA