x

Mattias Alkberg mot begravningen

Mattias Alkberg mot begravningen

Den svenska musikern, poeten och allmänt överproduktive Mattias Alkberg är nu på gång med ett nytt projekt. Mattias Alkbergs Begravning heter hans nya band och deras debutskiva väntas komma tidigt under 2013. Alkberg själv är knappast någon debutant. Som bekant är han sångare och gitarrist i indie-rockbandet The Bear Quartet som skivdebuterade 1992 och sedan dess har släppt hela 16 skivor. Den senaste kom 2010 med namnet Monty Python.

Mattias Alkberg skriver själv om sitt nya projektet och om det något deprimerande bandnamnet:

"Det här med min begravning, det är ju förstås inte min begravning, men rätt många tycker namnet på bandet/föreställningen är obehagligt, och de tycker jag borde byta. Mattias Alkbergs Begravning är ett passande namn såtillvida att rätt många av låtarna handlar om döden, och det är mörkare och större (storslagnare, pampigare) än något jag gjort utanför BQ innan. Liksom högtidligare. Det är därför vi har finkläder på oss, och sminkar oss. För att vara tydliga med att det är högtidligare."

Samma år som debuten med The Bear Quartet publicerade Alkberg även sin första diktsamling Separerade Ägg. Sedan dess har det blivit fem diktsamlingar varav den senaste, Era Svin, kom i januari i år.

Även som soloartist är Mattias Alkberg en kreativ själ. 2006 släppte han, tillsammans med sitt svenskspråkiga projekt Mattias Alkberg BD, debutalbumet Tunaskolan som sedan fick två uppföljare. 2009 släppte han albumet Nerverna, det första under eget namn. 2011 kom hans senaste skiva, den uppmärksammade Anarkist, som släpptes tillsammans med en diktsamling.

Anarkist recenserades av GAFFAs Jack Hildén som gav skivan full pott och skrev följande:

"Man bör alltid förbereda sig på att bli överraskad när Mattias Alkberg presenterar nytt. På senaste Nerverna blev det hederlig rockabilly, och Anarkist är varken punk (som i BD) eller suggestiv indie (Bear Quartet) utan skildringar från en medelålders man med barn, ansvar och kärlek."

Läs hela recensionen här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA