x

BOKSPECIAL: från aids och punkbiblar till Carola och Amy

BOKSPECIAL: från aids och punkbiblar till Carola och Amy

Sista helgen i september varje år samlas närmre 100 000 personer för att djupdyka ner i böcker och seminarium på Svenska Mässan i Göteborg. För den som aldrig varit där så är det där bokförlag, författare och publik flockas under tre dagars bokhysteri.

För den som både gillar musik och böcker så har GAFFA listat de mest intressanta boksläppen i år:

Andreas Lundstedt − Mitt Positiva Liv

Den flerfaldige Melodifestivaldeltagaren Andreas Lundstedt är kanske mest känd som medlem i Alcazar, men har varit artist sedan han som tonåring ingick i gruppen Stage Four med bland andra Peter Jöback och Lisa Nilsson. 2010 sommarpratade han i Sommar i P1 och kom då ut som hiv-positiv. Nu kommer boken om hans liv.

Andreas Ekström, Johanna Koljonen − Främling: En Bok Om Carola

Främling: En Bok Om Carola är inte baserad på intervjuer med Carola utan är skriven utifrån Ekströms och Koljonens relation till schlagerstjärnan. Resultatet är en popkulturellt nördig bok som kretsar omkring Carola. De har utifrån sina egna erfarenheter av Carolas musik tecknat ett porträtt över ett Sverige där väldigt lite rör sig framåt, enligt Aftonbladets recensent Andres Lokko. "Främling utspelar sig bland – ja, det måste sägas – det så kallade verklighetens folk. Inte i världens modernaste land utan i den minsta gemensamma nämnarens trygga famn. Främling lyckas sätta fingret på så mycket att jag stundtals blir yr av teoretiska tankar", skriver Lokko.

Mitch Winehouse − Min Dotter Amy

Sångerskan och låtskrivaren Amy Winehouse gick sorgligt nog med i klubb 27 förra sommaren. Klubb 27 är ett samlingsnamn för de artister som gått bort vid 27 års ålder. Hennes pappa har skrivit en fängslande bok om hur det var att vara förälder till en av musikvärldens största stjärnor.

Janne Schaffer och Petter Karlsson − Mitt Liv Som Schaffer

Janne Schaffer har varit överallt och träffat alla. Med musikaliska samarbeten med Ted Gärdestad, ABBA, Toto och Bob Marley bakom sig så berättar han nu om livet bakom scenen. Hur det kom sig att Pink Floyd lånade hans förstärkare på Nalen och att han byggde sin första gitarr själv i slöjden

Peter Kagerland − Ny Våg

Den kompletta punkbiografin med runt 500 band, är resultatet av en enorm satsning på att kartlägga den svenska punken. Unika intervjuer ligger till grund för kartläggningen av den svenska punkscenen. Från Karlshamnsbandet ABC 80 till Stockholmsbandet Överslag. I boken medföljer också en bonusskiva med 31 hittills outgivna låtar från obskyra kassetter och ohörda demolåtar.

KG Johansson – Rock And Roll

En ärlig och brokig historia om hur det kommer sig att en musiklärare lever för sitt coverband. Det är en berättelse om Sverige, rock'n'roll, om bussresor till spelställen långt ute i ingenstans och relationerna som påbörjas och avslutas. Det är en tidlös historia eftersom den pågår just nu, för andra musiker i band i Sverige, världen, idag. 

Stig Hansén – Bobby Boy: Mannen I Mig

Bob Dylan, essensen av uttrycket "Mannen, Myten, Legenden", porträtteras av Stig Hansén som har följt hans karriär. Stig Hansén går i Dylans fotspår i New York, letar efter ledtrådar i Dylans texter och hör sprickorna i hans röst. Resultatet är en odyssé rakt in i Dylans liv sett genom Hanséns ögon. 

Fler musikrelaterade böcker som är aktuella: Freddie Mercury, Den Definitiva Biografin av Lesley Ann-Jones. Metallica: Terapi, Droger Och Rock'n'roll av Mick Wall. Rockstjärnan Gud Glömde: Ocensurerad Självbiografi Av Gitarristen I Europas Största Rockband – Europe av Kee Marcello. Jagger: Mannen, Myten, Musiken av Marc Spitz.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA