x

Pussy Riot-tal på Bokmässan

Pussy Riot-tal på Bokmässan

Den som vill stötta Pussy Riots kamp bör ta sig till helgens bokmässa i Göteborg. Där kommer bokförlaget Norstedt att sälja en 32-sidor tjock bok med den uppmärksammade slutpläderingen, skriven av Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova. Samma person får också intäkterna från försäljningen av texten, skriver Dagens Nyheter.

Pussy Riot är ett ryskt performancekollektiv. Tre av dem, Ekaterina Samucevich, Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alekhina har suttit frihetsberövade sedan i mars. Den 21 februari framförde de låten Holy Shit, som var en protest mot den ortodoxa kyrkans stöd till Vladimir Putin. I augusti i år dömdes de till två års fängelse för huliganism och avtjänar det straffet i Moskva. Dock säger Pussy Riots advokat Violetta Volkova att de antagligen kommer att flyttas till ett fängelse i utkanten av Ryssland efter 1 oktober i år om deras överklagan inte går igenom. Enligt Volkova, kan transporten till fängelset i sig innebära livsfara.

Pussy Riot framförde sin anti-Putinlåt sammanlagt tre gånger, varav en gång på Röda Torget. Två av medlemmarna har flytt landet, ett okänt antal finns kvar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA