x

The Smiths-gitarrist går solo

The Smiths-gitarrist går solo

När The Smiths tackade för sig, 1987, gick sångaren Morrissey vidare med en solokarriär, medan bandets gitarrist Johnny Marr såg sig om efter andra gruppkonstellationer. Han var bland annat medlem i The Pretenders under en kort tid, men samarbetet med amerikanerna resulterade inte i så mycket mer än en turné och en singel. Däremot var hans samarbete med New Order-medlemmen Bernard Sumner i bandet Electronic mer fruktbart. Duon gick bland annat ihop med Pet Shop Boys och den tidigare Kraftwerk-anhängaren Karl Bartos. De albumdebuterade 1991 och följde upp med två ytterligare fullängdare. Den senaste gavs ut 1999.

Sedan gick den rastlöse Johnny Marr vidare med band som The The, Modest Mouse och The Cribs, men aldrig som helt fast medlem. 2003 kom albumet Boomslang med Johnny Marr + The Healers, det enda i skivväg som gruppen mäktade med. Först nu är Johnny Marr på gång med sitt första ordentliga soloalbum, som har fått namnet The Messenger.

I en intervju med NME förklarar han varför han inte längre känner något behov av att vara en del av en grupp:

− Tidigare har jag varit emot att stå som frontperson på scenen och jag har dessutom haft den stora lyxen att vara med i band med fantastiska vokalister, så det har inte känts nödvändigt att göra något på egen hand. Men nu leder jag min egen grupp och frontmannen står med gitarr, säger Johnny Marr till den brittiska tidsskriften.

Tidigare under hösten har det spekulerats i om The Smiths är på gång med en återförening eller inte. Rykten har gjort gällande att bandet skulle vara bokat till Glastonbury-festivalen, som en del av en reunion-turné. Men Johnny Marr dementerar detta i NME-intervjun.

− Alla verkar veta mer om en The Smiths-återförening än vad jag själv gör [...] Men det kommer inte att ske.

I nuläget finns ingen information om när The Messenger når release.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA