x

Nick Cave avslöjar albumdetaljer

Nick Cave avslöjar albumdetaljer

Nick Cave & The Bad Seeds meddelade i början av september att de snart hade sitt 15:e studioalbum klart. Australiensarna kunde avslöja att nästkommande album släpps i början av 2013, men Cave och bandkamrater höll locket på angående albumtiteln och releasedatum. Senast vi hörde något nytt från Nick Cave & The Bad Seeds var med albumet Dig, Lazarus, Dig som kom ut 2008. Idag stod det emellertid klart att albumet, som fått namnet Push The Sky Away, anländer till butikerna den 18 februari. Den första singeln går under titeln We No Who U R och släpps redan nästkommande måndag, den tredje december. Albumet är producerat av Nick Launay och inspelat på La Fabrique i södra Frankrike.

Det har under det senaste årtiondet gått allt längre tid mellan varje platta som släpps från Nick Cave & The Bad Seeds, kanske på grund av Caves många sidoprojekt. Ett av dem var bandet Grinderman som Cave sysslade med mellan 2006 och 2011. Bandet hann ändå släppa två studioalbum och ett remixalbum innan de splittrades.

I ett mejl till Gaffa berättar skivbolaget att Nick Cave skapade albumet under ett års tid, där han hämtade inspiration från det liv han observerat från sitt hus vid havet. Låtarna tog form genom noteringar i en anteckningsbok och blev en värdefull artefakt i skapandet. Men även internets digitala uppslagsverk var en minst lika viktig ingrediens för Cave. Hur källor som Google och Wikipedia förmedlar kuriosa och anekdoter och om vad som sen accepteras som vedertagna sanningar.

– Jag är mycket nöjd med vårt senaste studioarbete. Det låter helt annorlunda än något annat The Bad Seeds har gjort innan och även något helt annat än hur Grinderman lät. Det är mycket bra, och mycket, mycket vackert men det är inte ett klassiskt The Bad Seeds-balladalbum, berättar australienaren i en intervju med BBC 6.

Låtlista till Push The Sky Away:

1. We No Who U R
2. Wide Lovely Eyes
3. Water's Edge
4. Jubilee Street
5. Mermaids
6. We Real Cool
7. Finishing Jubilee Street
8. Higgs Boson Blues
9. Push The Sky Away

Titta på trailern för albumet:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA