x

Refused-medlem regisserar opera

Refused-medlem regisserar opera

NorrlandsOperan i Umeå har lockat till sig gitarristen Kristofer Steen. Med La Bohème gör Refused-medlemmen officiell debut som operaregissör.

– Naturligt dras jag till det råa, nerviga och smutsiga. Till en början var jag nästan rädd för att ta mig an något som är så uteslutande vackert. Men jag tror att det behöver finnas friktion mellan materialet och regissören för att det ska bli riktigt bra, säger Kristofer Steen i ett mejl till GAFFA.

La Bohème utspelar sig i Paris och följer kärleksparet Mimís och Rodolfos liv, men även när det gäller själva historien tar Kristofer nya grepp:

– Rodolfo brukar karaktäriseras som en hjältetenor, den typiska alfahannen. Men jag ser honom snarast som en posör. Han vill vara en stor poet men har det inte i sig. Betraktar jag honom på det sättet, som en osäker person som överkompenserar för sina brister, då kan jag förstå honom. Då blir han rörande.

NorrlandsOperan pratar i sin tur om en föreställning fylld av "maximerad minimalism" med allt vad det innebär.

Uppsättningen är en samproduktion med Riksteatern och kommer efter ordinarie spelperiod på NorrlandsOperan att turnera till Riksteaterföreningar över hela Sverige under hösten 2013. Premiären sker 28 februari.

Refused beger sig inom kort ut på en sista turné, med följande datum:

6 december - KB, Malmö

7 december - Pustervik, Göteborg

8 december - Annexet, Stockholm

9 december - Sentrum Scene, Oslo

15 december - Exel Arena, Umeå

Köp biljetter via GAFFA.se/live


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA