x

"Jesus är den ultimata revolutionären"

"Jesus är den ultimata revolutionären"

Ikonen Patti Smith är förmodligen inte den musiker som gett flest intervjuer, men den här månaden pryder rockpoeten framsidan av Amnestys medlemstidning. Hon berättar om sin syn på politik, religion, krig, yttrandefrihet och Pussy Riot. Bland annat pratar hon varmt om sitt mantra "Det är folket som har makten".

− Vi har styrkan att förändra saker, även om det bara är små saker. Om du inte kan hjälpa ett folk från svält, då kanske du kan göra soppa till din granne, vi kan alla göra något. Några har makten att göra stora förändringar och andra förändrar i det lilla men alla är lika nödvändiga. Det är ett väldigt enkelt koncept. Vi har alla en inre styrka och om vi kombinerar den energi så multipliceras den till något stort. Om vi är missnöjda med presidenten kan vi enas och rösta emot honom. Vi kan ändra utvecklingen. Vi kan strejka och stänga ner fabriker. Vi kan rena en flod. Om vi står enade kan vi skapa fantastiska resultat, säger hon.

I intervjun pratar Patti Smith också om de tre ryska kvinnorna från punkbandet Pussy Riot, som i mars greps efter demonstration mot Rysslands president Vladimir Putin i en katedral i Moskva:

− Vad är en kyrka? Det är ett hus skapat av människan som ska föreställa en plats där herden med sina får kan söka skydd. Varken prästen eller presidenten är kyrkans herre. Det är Kristus. Skulle Kristus fängsla tre kvinnor som ber en ny bön, stötande ja, men ändå revolutionär? Vem annan än Kristus är bättre på att förstå en revolutionär bön? Han är den ultimata revolutionären! Punkt.

Vidare säger hon att både kyrkans präst och Putin enligt henne är karikatyrer. Hon känner sig mer upprörd över prästen som lät dessa kvinnor fängslas. I den självgodhet i vilket han menade att det är hans heliga hus och att det inte finns något utrymme att uttrycka sig förutom kyrkans egna ritualer − det är det som gör henne mest arg.

− Det är inte så Jesus hade velat ha det. Människor lider i världen, svälter och om Jesus kom tillbaka till jorden skulle han ta hand om dem istället för att besöka våra stora byggnader och katedraler. Han skulle vara likgiltig mot kyrkan och dess präster. Han var den som välte köpbodarna framför kyrkan för att sprida silvermynten över gatan, säger Patti Smith.

Hon är även kritisk mot både USA, Ryssland och israeliska regeringens orättvisa behandling av unga demonstranter och vill ge visdomsord till den yngre generationen:

− Jag är orolig över att den yngre generationen känner sig maktlösa och som att de har fötts in i en värld som är så korrupt och maktförvriden att de inte har någonstans att ta vägen. Mitt budskap är att de borde vända sig till varandra. De kan samlas på så många olika sätt, genom modern teknik ges de möjlighten att mötas på nätet på ett annat sätt än innan. Den nya generationen kan med ett knapptryck samlas i miljoner över hela världen, om ett ämne eller mot ett gemensamt mål. De har mycket mer makt än vad de tror", säger sångerskan.

 Hela intervjun kan hittas i decembernumret av Amnesty Internationals medlemstidning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA