x

Storsjöyran bokar brett

Storsjöyran bokar brett

Det har pratats om en festival i djup kris, men idag ger Storsjöyran positivt besked när de häver ur sig sina tre första band till nästa års festival. In Flames, Crystal Castles och First Aid Kit är alla klara för Östersunds-festivalen som 2013 firar 30 år.

Med nära tre miljoner sålda album är In Flames inte bara vår stora metalexport utan också ett av Sveriges största band alla kategorier. Anders Fridén och hans mannar har sedan det tidiga 90-talet pressat sina genregränser framåt samtidigt som de gjort stora kommersiella landvinningar.

Crystal Castles medlemmar Ethan Kath och Alice Glass har sedan debuten 2008 blivit hyllade av musikrecensenter världen över. Särskilt sångerskan och frontaren Alice Glass har gått hem bland dem som fått till sig musiken live. Sist GAFFA såg det amerikanska elektropopundret fick de fem stjärnor av David Winsnes:

"Kath kallade i Crystal Castles födelsestadium deras liveshow för en skam för mänskligheten. Sedan dess har evolutionen gjort sitt. Under andra låten, Baptism, ser Glass ut att slita sönder sig själv i sina försök att vara överallt samtidigt. åttabitsynthslingan och den dödsföraktande skriksången är resultatet av Alec Empire insvept i witch house-atmosfärer. Hade musik kunnat översättas till bild hade Crystal Castles varit en skakig handkamerafilmatisering av Mark Z. Danielewskis debutroman House of Leaves. Därmed inte sagt att scenshowen är av billig karaktär. Ljuseffekterna tar det ytterligare en dimension, inte minst i nämnda kyrkogårdselectro där de visuella landskapen pendlar mellan strobolampor och att insvepas i disiga grumligheter." Till recensionen.

Klara och Johanna Söderbergs, duon bakom First Aid Kit, resa från det första trevande låtskrivandet i barndomshemmet i Svedmyra till inspelningen av det globalt framgångsrika albumet i The Lions Roar i USA är senaste årens finaste framgångssaga. Förra gången systrarna gästade Yran, 2008, spelade de på festivalens allra minsta scen, Intiman. När de nu kommer tillbaka är det som en av Sveriges stora musikexporter.

Storsjöyran sker 2013 mellan 26-27 juli.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA