x

Dinosaur Jr redo för Sverige

Dinosaur Jr redo för Sverige

Vissa band återförenas för nostalgiturnéer och pengar, andra mest för att de vill spela musik igen. Dinosaur Jr hör till de band som återuppstod för att de kände att de inte vara klara ännu. Tidigare i år släppte de sin tredje platta sen återföreningen 2005, I Bet On Sky och nu är bandet klara för en kortare turné i Skandinavien. Fyra dagar i rad ger de konserter på våra breddgrader, 22 februari är det dags för Pustervik i Göteborg och dagen efter, 23 februari, spelar de på Strand i Stockholm.

Bandet uppstod 1984 efter att trummisen J. Mascis bestämt sig för att hoppa av hardcorebandet Deep Wound och istället lära sig gitarr. Tillsammans med Lou Barlow och Emmett Jefferson Murph III skapade de ett band som inte lät som något annat. Deras distinkta gitarrljud, som kännetecknas av hög förstärkning och loopningar samt sångaren Mascis melodiska gitarrsolon, var mycket inflytelserikt under den alternativa rock-rörelsen på 1990-talet. Så när de 1997 annonserade splittringen lämnade de efter sig många sörjande fans. Sedan albumdebuten 1984 hade de hunnit med att släppa ytterligare sex album.

2005 var det många ögonbryn som höjdes då nyheterna om att bandet hade nytt material på gång och det var inte många som blev besvikna när skivan Beyond släpptes. Den senast släppta skivan fick 4/6 av GAFFA:s recensent Mathias Skeppstedt med förklaringen:

I Bet On Sky kommer kanske inte att bli en klassiker. Det är emellertid ännu ett stabilt och mycket bra album från ett band som alltid levererar. Läs hela recensionen här:

Biljetter till spelningarna släpps nu på onsdag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA