x

The xx startar festival

The xx startar festival

Den hyllade Londongruppen The xx presenterar idag, via facebook och sin hemsida, en egen musikfestival. Den går under titeln Night + Day och är enligt bandet "a series of events curated by us" och kommer att ske någon gång under sommaren 2013.

Festivalen går av stapeln i tre europeiska städer i maj och juni. 5 maj i den portugisiske huvudstaden Lissabon, 18 maj i Europas konsthuvudstad Berlin, och 23 juni i bandets hemstad, London. En line-up presenteras inom kort.

För cirka två veckor sedan gav The xx en konsert på Lisebergshallen i Göteborg. GAFFAs Emelie Fredriksson bevittnade en spelning som balanserade på en skör tråd mellan slätstrukenhet och perfektionism:

"Det är en smeksam ljudmatta som rullas fram under publikens fötter ikväll. Lamporna sveper i takt med musiken. Stundtals infaller klubbkänsla men återhållsamt. I både Romy och Olivers röster ligger det stor styrka, det balanseras så precist att det ibland är svårt att höra när den ena slutar och den andra tar vid. Oklanderligt gitarrspel och dova basgångar hjälper musiken där det ibland riskerar att bli allt för unisont. Under denna spelning är det dock Jamie som är den som imponerar mest. Det märks att han spenderat mycket tid bakom masterbordet och han sköter cymbaler, dånande trumgångar och piano lika fingertoppskänsligt som när han mixar in nya ljudrytmer i låtarna och låtarna in i varandra." Till recensionen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA