x

Getaway Rock släpper fyra nya

Getaway Rock släpper fyra nya

Idag får alla rockfans en tidig julklapp i form av fyra nya bandsläpp till nästkommande upplaga av Getaway Rock. Dessa är Trivium, Cult Of Luna, Amaranthe och Eluveitie.

Efter att turnerat med band som Iron Maiden och nu senast In Flames dröjde det inte länge innan Trivium spåddes en framtid bland de största namnen på hårdrockshimlen. Den amerikanska thrash metal- och metalcore-gruppen bildades 1999 och har tagit inspiration från namn som Metallica, Slayer, Iron Maiden och Annihilator. Debutalbumet Ember To Inferno släpptes 2003 och uppföljaren Shogun kom 2008. Förra året kom deras senaste skiva In Waves som tog sig direkt upp på förstaplatsen på amerikanska hårdrockslistan. GAFFA:s Chris Lindahl var lite mer svårflörtad och skriver:

"Den nya trummisen Nick Augusto är en välkommen injektion i ett band som ibland verkar ha svårt att dra åt samma håll. Trivium har stämplats som allt från metalcore till death thrash till pop metal samtidigt som man undrat om de gör låtar vars enda syfte är att bevisa hur pass avancerade musiker de är." Läs hela recensionen här:

Cult Of Luna var bokade till festivalen redan föra året men tvingades ställa in då dimma gjorde det omöjligt för dem att landa på närmsta flygplats. Nu ger Umeå-bandet festivalbesökarna en ny chans att se dem. Bandet som bildades 1999 är en blandning av sludge metal och postrock som har fått många att kategorisera Cult of Luna som post-metal, en genre under vilken även band som Isis och Pelican faller. I likhet med dessa grupper fokuserar Cult Of Lunas texter ofta på övervakningssamhället, men även på traditionella teman inom hardcorepunken, såsom veganism och ilska mot de som styr samhället. Bandets sjätte studioalbum Vertikal släpps den 25 januari och sägs ha tagits inspiration av Fritz Langs film Metropolis från 1927 och dess tema maskiner, upprepning och tydliga, linjära strukturer.

Det svensk-danska bandet Amaranthe och dess medlemmar Jake E, Elize Ryd, Andy Solvestrom, Olof Mörck, Morten Løwe Sørensen och Johan Andreassen spelar melodiös death metal med catchiga refränger och släppte sitt självbetitlade debutalbum förra året.

Fjärde och sista bokade namnet, Eluveitie, är ett melodiskt death metal-inspirerat pagan/folk metal-band från Schweiz. Bandet är influerade av The Gothenburg sound och av band som In Flames, Dark Tranquility och At The Gates. Förutom traditionella instrument används galliska, som är ett gammalt keltiskt språk, i en del låtar. 

Getaway Rock 2013 sker 8-10 augusti. Sedan innan är även artisterna In Flames, Deep Purple och Lamb Of God klara för Gävlefestivalen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA