x

"Alla har väl blivit dumpade"

"Alla har väl blivit dumpade"

När Martina Sorbara i Dragonette bestämde sig för att göra en julsingel gick det snabbt. Hon gick på en promenad och råkade se en skylt med ordet x-mas och insåg ordets dubbla mening. När hon kom hem så skrev hon låten på ett par timmar. I refrängen sjunger hon om att man får ett "god jul"-sms från ett ex och att man svarar "fuck you" på det sms:et. Trots att låten kan verka ledsam vid första anblick så handlar den om hur det är att gå vidare.

– Jag såg skylten och sedan var det som att hela historien flashade förbi. Det är inte självupplevt, men alla har väl blivit dumpade, säger Martina på ensprakig telefonlinje över Atlanten.

– I min fantasi var historien redan klar och komplett när jag började skriva. Oftast när jag skriver så går det inte så fort. Det brukar vara en process där jag leker med melodier och textrader, sjunger nonsensrader till de ljudbilder som Dan har skrivit.

Martina Sorbara och Dan Kurtz startade Dragonette tillsammans med gitarristen Simon Craig och trummisen Joel Stouffer 2005. De släppte en ep, blev signade av Mercury records i London och flyttade dit. Simon Craig försvann som bandmedlem i flytten men nu är de tillbaks i Toronto.

– Hela min familj bor i Toronto så det känns viktigt och roligt att vara tillbaka här. Vi har precis flyttat tillbaka. Nu till julen så ska vi ha vår årliga panettone-tävling. Panettone är en italiensk kaka med russin och kanderade frukter och eftersom min släkt är halvitaliensk så tycker vi att det är roligt att försöka baka den kakan som smakar mest som de gör på riktigt, i italien. Det hela med tävlingen var min idé. Vi tävlar mot varandra om vem som kan baka den godaste panettonen och den som vinner får sitt namn ingraverat på en pokal, säger Martina Sorbara.

Dragonettes sound är väldigt stilrent där de elektroniska ljudbilderna stöttas av Martina Sorbaras klara röst. Trion från Toronto har spelat tillsammans med Sugababes och Basement Jaxx och spelat in en cover på Calvin Harris The Girls (som de valde att kalla The Boys). De senaste åren har de samarbetat med den franske dj:n Martin Solveig och den amerikanske dj:n Kaskade. Men elektronisk musik hör inte till inspirationskällorna.

– Jag lyssnar allra mest på countrymusik. Det är den allra ärligaste av alla musikformer där man kan känna igen sig i nästan precis allt som de sjunger om. Jag inspireras av mänsklig interaktion, sånt som alla är med om. När jag skriver musik så letar jag efter roliga och intressanta sätt att beskriva vardagliga saker på så att jag kan försöka belysa saker som till en första början verkar alldagliga. Jag sjunger inte om nån knäpp erfarenhet som ingen annan varit med om. Jag hatar den typen av musik, den blir bara fånig.

Basisten Dan Kurtz och sångerskan Martina Sorbara är ett par. Men Martina Sorbara ser inga problem med att spela in en låt tillsammans som handlar om ett ex.

– Jag tycker inte att man ska begränsa sig när man skriver musik. Jag uppskattar när det känns som om musiken är ocensurerad när man lyssnar på andras musik och det är det jag försöker åstadkomma själv. Allt måste inte vara ett viktigt budskap men det måste representera något som är sant och personligt.

Dragonettes kommer till Sverige precis innan jul och spelar då både i Malmö och Stockholm. Men Martina Sorbara ser allra mest fram emot att vara i Danmark.

– Jag är väldigt intresserad av den skandinaviska kulturen. Här i Kanada så har vi så många olika kulturer att det känns som om alla versioner av jul händer här. Min mormor bor i Danmark, så vi ska åka dit och fira jul. Förhoppningsvis så lär vi oss något nytt om skandinavien. Jag har bara fått bilden av att det är väldigt, väldigt kallt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA