x

GUIDE: Det händer på konsertfronten 2013

GUIDE: Det händer på konsertfronten 2013

22 januari: Dropkick Murpys intar Annexet, Stockholm
De amerikanska folkpunkarna fick igång publiken på ett röjande Gröna Lund och ett lika hängivet Peace & Love i somras. Nu är de tillbaka och de spelar även i Göteborg 24/1.

11 februari: Kendrick Lamar till KB, Malmö
De tre spelningarna är Kendrick Lamars första klubbkonserter i Sverige någonsin. Som förband ser vi svenska Chords. Spelar även i Göteborg 14/2 och Stockholm 15/2.

16 februari: The Tallest Man On Earth på Malmö konserthus, Malmö
Mannen bakom The Tallest Man On Earth heter Kristian Matsson och detta är den enda spelning med biljetter kvar är till. Spelningarna i Stockholm, Göteborg och Linköping är slutsålda.

28 februari: The Killers spelar i Globen, Stockholm
I september i år kom deras fjärde album Battle Born innehållande hitsingeln Runaways. Albumet gick rakt in på iTunes-listans förstaplats i elva länder, inkluderat Sverige. Spelar även 2/3 i Malmö.

8 mars: Lana Del Rey kommer till Annexet, Stockholm
Denna amerikanska nykomling har bland annat sålt över 2,5 miljoner ex av debuten Born To Die, mottagit två GAFFA-Priser och frontat H&M:s höstkollektion. I skrivande stund är biljetterna slutsålda.

14 mars: Jake Bugg på Debaser Slussen, Stockholm
Noel Gallagher beskriver honom som musikens framtid och hans debutalbum har precis gått upp som nummer ett på Storbritanniens albumlista. Nu kommer han för första gången till Sverige.

15 mars: Lil Wayne till Globen, Stockholm
Lil Wayne kommer till denna sidan Atlanten för sin första europeiska arenaturné någonsin. I september 2012 stod det dessutom klart att Lil Wayne har slagit Elvis gamla Billboard-rekord.

4 april: Mumford & Sons intar Annexet, Stockholm
På grund av det stora trycket har konserten flyttats till Annexet i Stockholm, en arena med nästan dubbelt så stor kapacitet. Spelningen kommer att vara bandets första i Sverige med det nya albumet Babel i bagaget.

11 maj: Bruce Springsteens enda spelning med biljetter kvar, Friends Arena, Solna
Så sent som i juli 2012 slog han sitt eget 27 år gamla publikrekord på Ullevi i Göteborg, inte bara en gång utan två. Förra året sågs han av totalt 132 579 personer. Det gör de två konserterna till de två största evenemangen någonsin i Sverige.

26 maj: Pink till Globen, Stockholm
Den amerikanska popstjärnan har adderat ytterligare 26 konserter i Europa till sin redan långa turné, vilket innebär att även Sverige får ta del av hits som F**ckin Perfect och Raise Your Glass i vår.

1 juni: Kiss intar Friends Arena, Stockholm
Med sig har de det nyligen släppta albumet Monster plus en och annan hit som har kommit till de knappt 40 år bandet existerat. Gästar även på Sweden Rock den 6/6.

4-6 juni: Slipknot headlinear Metaltown, Göteborg
Det är fyra år sedan gruppen senast besökte denna festival och de får i år sällskap av band som Korn, Sabaton och Danko Jones.

7-8 juni: David Guetta och Axwell till Summerburst i både Stockholm och Göteborg
2011 blev han listetta på DJ Mag:s lista över världens 100 bästa DJ:s. I år har festivalen sålts fyra gånger fler biljetter första dagen jämfört med förra året.

8 juni: Håkan Hellström spelar hemma i Slottskogen, Göteborg
Just nu befinner han sig i studion för att färdigställa sitt sjunde fullängdsalbum, som ännu inte fått titel eller releasedatum. Besöker även Peace & Love den 27-29/6.

13-15 juni: Portishead, Mew och Flaming Lips dragplåster till Hultsfredfestivalen, Hultsfred
Bristol-gruppen Portishead räknas som de största inom triphop, en genre som var populär under 90-talet. Efter tio år i ide dök albumet Third upp under 2008 och nu kommer nostalgibandet till de småländska skogarna.

27-29 juni: Depeche Mode ett av de stora banden på Peace & Love, Borlänge
Bandet har varit aktiva i mer än tre decennier och räknas av många som ett av de mest respekterade banden i modern tid. De har sålt mer än 100 miljoner skivor och släpper sitt 13:e studioalbum under våren.

27-29 juni: Avicii, Rammstein och Green Day till nya festivalen Bråvalla, Norrköping.
Vid 22 års ålder har Avicii redan headlinat megafestivaler som Tomorrowland, Ultra Music Festival och Dance Valley, sålt ut Globen och New Yorks Radio City Music Hall två gånger om. Detta blir Aviciis enda Sverigespelning 2013.

20 juli: Robbie Williams till Ullevi, Göteborg
Den brittiske sångaren är aktuell med nya singeln Candy och albumet Take The Crown. Senast han besökte Sverige var 2006 då han fyllde Ullevi två gånger om. Den här gången blir det dock bara ett möte med Göteborgsarenan.

13 juli: Iron Maiden intar Friends Arena, Solna
Iron Maiden är den enda akt någonsin att sälja slut två stadion-konserter i Sverige i två olika städer på samma turné. I skrivande stund är även denna spelning utsåld.

22 juli: Rihanna åter till Sverige i sommar, Globen, Stockholm
Rihanna dominerar just nu världens listor med Diamonds, den snabbast växande singeln på listorna i hennes karriär hittills och också första singeln från hennes sjunde album på sju år.

17 augusti: Rocklegendaren Roger Waters till Ullevi, Göteborg
Roger Waters är en av grundarna av Pink Floyd och han kommer tillbaka till Europa 2013 med en rockklassiker. The Wall har spelats live 192 gånger över hela världen för mer än 3,3 miljoner fans, vilket gör den till en av de mest framgångsrika turnéerna i rockens historia.

Köp biljetter till konserterna på GAFFA Live.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA