x

Art's Birthday slår upp portarna

Art's Birthday slår upp portarna

Stockholmsfestivalen Art's Birthday Party tar nya tag. Under en dag serveras experimentell electronica och ljudkonst. Till det här året har Art´s Birthday satsat på unga artister som gärna skiftar mellan rena musikaliska experiment och tidstypisk popmusik. Men det finns även ett stort internationellt fokus. Hype Williams, Laurel Halo, JG Thirlwell och Kiwa är några av namnen i listan över 20 akter på fem scener som man kan uppleva på Södra Teatern i Stockholm.

Följande artister visar upp sig på Södra Teatern nu till helgen:

Hype Williams som består av Dean Blunt och Inga Copeland är blygsamma på gränsen till nedlåtande om sin musik och Dean Blunt har till och med hävdat att han inte är tillräckligt smart för att lägga några djupare filosofiska aspekter på det de gör. Men som lyssnare finner man både humor, djup och en massa smart, flummig  hiphop, dubstep och mer därtill. Räkna med en fysiskt påtaglig konsert invävd i rök och mörker.

Laurel Halo har sina rötter i Michigan vilket hörs i hennes musik där techno, soul och elektronika blandas i ett dystert men ändå optimistiskt digitalt landskap. Hennes live-konserter är mörka, tunga och aggressiva. Rytmer vänder och vrider sig bakom en vägg av målande synthar, kaotiska samplingar och oväsen.

Kiwanoids arbete samlar oftast ihop de olika delarna i hans liv som fri nutida konstutövare, experimentell författare och ljudkonstnär. Page X Of Y är specialkomponerat för Art's Birthday Party och består av sex olika delar som handlar om att sätta ljud i ett sammanhang, en blind tilltro till oljud och den starka inre känslan av tomhet.

Pär Thörn och komponisten Ida Lundén (bilden) har skapat ett hörspel om bokstaven 'r'. Det blir en associativ resa genom Skaraborgs län, en retrospektiv över revolutionära rörelser och vår tids registrerade varumärken."R" - radiohörspel rörande 'r'. Rättare: R, (r) respektive ®. R är ett beställningsverk till Art's Birthday Party 2013 och det är en samproduktion mellan P2 och Rrrrradioteatern.

Jelena Glazova, artist och poet från Riga, Lettland. Hennes musik kategoriseras närmast som drone/noise där hon manipulerar och dekonstruerar ljudet av sin egen röst som ett sätt att uttrycka outtalat tal. På Art's Birthday Party illustreras hennes framträdande av videokonstnären Zane Raudina.

Ivader ace, Peder Simonsen (tuba, elektronika och trummaskin) och Anton Toorell (sång, gitarr, elektronika) åstadkommer en osannolik blandning av hemgjord elektronika och progressiva beats som skickas via FM-sändare till gamla rörförstärkta radioapparater. Deras tuba-techno-radio-pop inte bara ser fantastiskt ut, det låter fantastiskt också.

Exotikdot, Maria Paz är konstnär, kompositör och designer född i Bogota, Colombia 1981. Exotikdot är hennes konstnärliga pseudonym liksom namnet på hennes vokalelektronika-projekt. I Exotikdots föreställningar tas publiken med på en fantastisk resa bland färgskiftande atmosfärer, hypnotisk sång och flöden av elektroniska beats. Färger förvandlas till ljud och röstfrekvenser till ljus medan Exotikdots glasartade gestalt lyser som en trasig radioaktiv speldoseballerina.

Sand Circles bildades 2010 av stockholmsbaserade Martin Herterich i en garderob fylld med begagnade syntar, trasiga trummaskiner och svajiga bandekon. Genom ett filter av kassettbrus frammanar Sand Circles surrealistisk pop som är lika delar mystisk futurism och släpig Detroit-techno. Efter två kassettsläpp på amerikanska Not Not Fun kommer en fullängdare 2013 att skapa ett dansgolv beläget på havsbotten.

DJ Kärleksdöden, har de senaste åren seglat upp som en pålitlig bandbokare med glaskulan i hand, arrangerat spelningar med artister som blev hypade långt efter att Kärleksdöden satte klorna i dom. Som DJ spelar Kärleksdöden på konserter, festivaler och klubbar överallt.

Även Mole Says Hi, Orphan Fairytale, Tentakel, Tråd, DJ:s masskultur, Kliin (DJ), Ludvig Elblaus, Combinetor (DJ), Hanna Kihlander/knivflickan (DJ), G Thirlwell (AUS/USA), Byetone (DE) och Systraskap är en del av årets Art's Birthday Party.

Art's Birthday Party sker på Södra Teatern i Stockholm, 12 januari. Det är fritt inträde och P2 Sveriges Radio direktsänder kl. 21.00-00.00. Festivalen arrangeras av P2 Sveriges Radio och Södra Teatern i samarbete med Elektronmusikstudion.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA