x

Guide: De blir stora under 2013

Guide: De blir stora under 2013

 

Lyssna till de kommande artisterna på GAFFA:s playlist på spotify eller wimp

 

AlunaGeorge

Vilka är det?
Aluna Francis och George Reid är en elektroduo från London. Duon rör sig i den poppiga änden av den elektroniska genren. De har nominerats till ett Brit Award i Critic's Choice-kategorien.

Varför skulle du gilla dem?
Deras elektroniska rytmer i kombination med Alunas poppiga stämma går riktigt bra ihop. Your Drums, Your Love är en riktigt bra låt och om albumet är lika spännande så kommer det även bli spännande att följa gruppens karriär i framtiden.

Framtiden?
AlunaGeorge släpper sitt debutalbum i juni. Till dess får du njuta av låten Your Drums, Your Love.


A*M*E

Vem är det?
Den endast 18 år gamla Londontjejen Amy Kabba är det nyaste tillskottet på pop-himlen. Hon är ett bra exempel på vad vi kan förvänta oss av 2013 års nya popstjärnor med en rå attityd. A*M*E har varit förband till artister som Jessie J och Olly Murs.

Varför skulle du gilla henne?
Välproducerad pop kan alltid få en på bra humör och det är precis vad A*M*E gör.

Framtiden?
Det kommer ett debutalbum från A*M*E senare i år.


Joey BADA$$

Vem är det?
Joey BADA $ $ är klassisk hiphop som hittat tillbaka till sina rötter. Han är medlem i den unga hiphop-gruppen Pro Era som har kallats New Yorks motsvarighet till Odd Future.

Varför skulle du gilla honom?
Joey BADA $ $ är rakt igenom east coast-rap. Man hör snabbt vart ifrån han hämtat sin inspiration men fortfarande lyckas han med att vara originell.

Framtiden?
Joey BADA $ $ har släppt två gratis mixtapes och spelar också på årets Roskilde.


Charli XCX

Vem är det?
Engelska Charli XCX aka Charlotte Aitchison står på randen till att slå igenom på synth-popscenen. Hon har stått som förband till både Santigold och självaste Coldplay i somras. Låten You're The One är ett bra smakprov på vart denna kommande stjärna kommer ta oss.

Varför skulle du gilla henne?
Hon är hård och mjuk på samma gång. Hon har en stark röst och några säkra poplåtar på repertoaren.

Framtiden?
2013 är året då Charli XCX debutalbum ser dagens ljus.


The Child of Lov

Vem är det?
The Child of Lov är ett mystiskt enmansband som har bott i London, Paris och Amsterdam. Han skriver, producerar och spelar alla instrument, inklusive gitarr, bas, keyboard och vissa egengjorda instrument. Ovanpå det lägger han sin råa rap-stämma blandat med soul och funk.

Varför skulle du gilla honom?
The Child of Lov är talang i sin renaste form. Hans funkiga soul-hiphop har tidigare jämförts med Gnarls Barkley och Jai Paul. Han har även arbetat med Damon Albarn på låten Heal.

Framtiden?
Nyligen släpptes singeln Give Me och ett album är också på väg.

 

CHVRCHES

Vilka är det?
CHVRCHES (uttalas churches) består av Scots Ian Cook, Martin Doherty och Lauren Mayberry. Electro-popgruppen från Glasgow har bara släppt två singlar men dessa två låtar har fått musikbloggar runt om i världen att kalla dem nästa stora namn inom elektro-popen. Dessutom kom de på femte plats i BBC Sound of 2013.

Varför skulle du gilla dem?
CHVRCHES har jämförts med namn som Robyn och The Knife och även om de har bara släppt två singlar ser framtiden mycket lovande ut för dessa skottar. The Mother We Share är otroligt välkomponerat och Lauren Mayberrys röst klarar sig bra tillsammans med deras blomstrande elektroniska ljud.

Framtiden?
2013 erbjuder ett album från CHVRCHES. Men exakt när vet man inte.

 

Haim

Vilka är det?
Systrarna Este, Danielle och Alana Haim från Kalifornien har innan jämförts med Fleetwood Mac och var den gruppen som tog hem BBC Sound of 2013. De har varit förband till både Mumford & Sons och Florence & The Machine.

Varför skulle du gilla dem?
Haim blandar r'n'b, rock och pop i en stark cocktail. Den senaste singeln Don't Save Me är ett bra exempel på en kommande hit och det är ingen tvekan om att dessa flickorna har talang.

Framtiden?
Haim släppte förra året en EP och förhoppningsvis bjuder det nya året på ett fullängdsalbum från systrarna.

 

Kavinsky

Vem är det?
Om du tycker att namnet låter bekant är det förmodligen för att du har hört låten Night Call i Nicolas Winding Refn-filmen Drive. Den franske elektrohouse-DJ:ns musik har tidigare jämförts med TV-serier från 1980-talets intron. 2006 släppte fransmannen EP:n 1986 och följande år fick han äran att vara förband till Daft Punk.

Varför skulle du gilla honom?
För hans tunga beats och robotliknande ljuds skull. Kavinsky har vad som krävs för att bli lika stor som hans landsmän Daft Punk och Justice.

Framtiden?
Kavinsky släpper sitt debutalbum Outrun den 25 februari.

 

MS MR

Vilka är det?
Låten Hurricane släpptes i maj förra året och har spelats på både svenska och internationella radiostationer. MS MR är från New York men har annars varit ganska hemliga om vilka de är, men musiken får tala för sig själv. MS MR är ett bra exempel på hur chillwave med en kommersiell twist kan låta.

Varför skulle du gilla dem?
MS MR har tidigare beskrivits som Bat For Lashes som möter Adele. De lyckas servera en blandning av pop och chillwave så att även den vanliga radiolyssnaren förstår deras catchiga låtar.

Framtiden?
I oktober kom EP:n Candy Bar Creep Show. Dessutom kommer deras debutalbum maj 2013.

 

Solange

Vem är det?
Amerikanska Solange har länge stått i skuggan av systern Beyoncé men nu är det hennes tur att få skina. Solange gör mjuk, välproducerad r'n'b och du har nog redan hört låten Losing You som har spelats sönder på svenska radiokanaler. Hon har tidigare släppt ett album som var mer ambitiöst och diva-aktigt men det nya soundet passar henne.

Varför skulle du gilla henne?
Solanges EP True är riktigt bra producerat. Hon kommer inte bli ett större namn än sin syster men det spelar ingen roll. Det viktiga är att Solange kan göra musik - och det kan hon.

Framtiden?
Solange arbetar för närvarande på ett album som ska släppas under 2013.

 

Tempel

Vilka är det?
Tempel levererar psykedelisk rock. På riktigt. Dessa engelska pojkar kallar sig för en neo-psych-grupp och det är inte heller en dålig förklaring. De låter som en blandning mellan The Temper Trap och MGMT:s album Congratulations, dock med sin egna twist.

Varför skulle du gilla dem?
Deras sound på Shelter Song är en bra blandning av det bästa inom psych-världen. Gruppen kommer säkert kunna ses på en lerig festival i sommar.

Framtiden?
De har inte släppt något album ännu men det kommer under 2013.

 

Ásgeir Trausti

Vem är det?
Även om denne unge isländske singer-songwritern sjunger på isländska träffar hans lugna indielåtar rakt i hjärtat.

Varför skulle du gilla honom?
Hans röst är inget mindre än vacker. Om du gillar ärlig musik så är Ásgeir Trausti ett bra exempel på en artist du måste du hålla ett öga på under året.

Framtiden?
Trausti släppte redan i september ett album men du kan räkna med att få höra mer av honom. Han var faktiskt nominerad till Nordic Music Prize tillsammans med bland annat First Aid Kit.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA