x

Way Out West släpper sina nästa två

Way Out West släpper sina nästa två

För er som befarade att årets Way Out West skulle domineras av hiphop och synth så kommer goda nyheter i form av Alabama Shakes och Goat. Två band som för oss tillbaka i tiden på sina egna vis.

Goat är ett band som inlindat sig själva i en sorts mystik. De uppträder i masker och talar om voodoo och hedniska traditioner. Lite svåra att placera i ett fack men de drar tankarna till 60-talets psykedeliska rock. En skön mix av bongotrummor, orgel och fuzziga gitarrer. Bandet från mörkaste Norrbotten har hyllats i bloggosfären efter debuten World Music som kom ut i augusti förra året, och som beskrivits som ett av årets bästa album 2012 i engelska tidningen The Guardian. Såhär beskrevs den av GAFFAs Daniel Andersson:

"Musikaliskt hämtar Goat inspiration från Funcadelics tyngsta funk, avantgardejazzens normlöshet och de afrikanska traditionens rytmlekar, filtrerat genom ett progressivt rockfilter. Låtar som Disco Fever och Golden Dawn spänner dansmusklerna − i det stora hela fungerar kontrasten mellan nämnda låtars intensitet och monotont krautinspirerade folklåtar som Det Som Aldrig Förändras/Diarabi förvånansvärt bra." Läs hela recensionen.

Way Out West 2013 är Goats enda spelning i Sverige i år.

Från andra sidan Atlanten har vi fått gammal hederlig sydstats-soul i form av Alabama Shakes. Även här dras vi tillbaka till 60-talet, men till skillnad från Goat så kommer sången i fokus, med den kraftfulle Brittany Howard bakom micken. Hennes röst kompas sparsamt men vackert av resten av bandet. I samband med deras skivdebut förra året intervjuades bandets trummis Steve Johnson i GAFFAs aprilnummer:

"Vi har mycket soulfyllda låtar med massa känslor bakom, men samtidigt mycket energi och snabb rock'n'roll. Det fanns svarta musiker som cut loose långt innan oss. Chuck Berry, Little Richard, de rockade också. Och det finns vita som har soul, tänk Righteous Brothers. Vi tar influenser överallt. Ras har inte med saken att göra över huvud taget. Vi är bara några människor som gillar samma saker." Läs hela artikeln.

Andra klara akter till årets Way Out West som äger rum 8 -10 augusti är Angel Haze, Azealia Banks, The Knife, Of Monsters And Men, Danny Brown och Solange.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA