x

Thurston Moore till svensk festival

Thurston Moore till svensk festival

Thurston Moore, mest känd som frontman i det legendariska rockbandet Sonic Youth, är bokad till Umeåfestivalen U x U nästa år. Det meddelar Västerbottens-Kuriren. Informationen är hämtad från en ansökan om bidrag festivalen gjort hos Statens Musikverk. Detta är festivalens första klara bokning.

Moore var med och startade Sonic Youth 1981 och har varit en konstant medlem sedan dess. Bandet har sedan starten släppt 16 album och Moore har även en solokarrär med tre album i bagaget. Sonic Youth har sedan 2011 legat vilande. Förra året spelade Moore på Way Out West i Göteborg och GAFFAs Daniel Magnusson skrev då så här om konserten:

"... om Thurston Moore hade vågat – även i en livesituation – tro på vad han för närvarande i soloskrud sysslar med, hade vi kunnat applådera en avspänd och vansinnigt cool uppvisning i stråkar och klara poptoner ... Låt istället Sonic Youth stå för oljudet ..." Läs hela recensionen.

U x U, även under arbetsnamnet Festival 2014, är en festival som planeras att äga rum nästa år som del av Umeås år som kulturhuvudstad. Idén bakom festivalen är att det ska vara en demokratiskt festival där besökarna får påverka innehållet. Först och främst tas detta sitt uttryck i att det kommer genomföras ett "crowdfunding"-projekt – alltså att publiken får donera pengar ifall dom tycker att det är intressant – för att bestämma i vilken uttsträckning festivalen kommer att ske. Det fungerar ungefär som en förbokning av biljett. Namnet står för "you by you festival" och är inspirerat av den amerikanska festivalen SxSw, South by Southwest.

Moore är bokad genom en av festivalens curatorer; saxofonisten Mats Gustafsson som har spelat med bland annat Sonic Youth. Andra Curatorer för festivalen är bland annat Dennis Lyxzén från Refused och Invasionen och Thomas Hedlund från Cult Of Luna, Phoenix och Deportees.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA