x

Vi minns Tony Sheridan

Vi minns Tony Sheridan

Britten Tony Sheridan flyttade i början av 60-talet till Tyskland, där han sedan skulle bli historisk för ett samarbete med ett av världens största band.

1961 befann sig ett då helt okänt Beatles i norra Tyskland där de stötte på Sheridan, som då var en lokal stjärna. Sheridan blev för Liverpool-kvartetten en sorts musikalisk mentor genom att introducera dem för amerikanska R&B-genren och anlitade dem som kompband på Top Ten Club i Hamburg, ett samarbete som gick in i historieböckerna. 

Samarbetet blev förevigat med inspelningen av My Bonnie, vilket blev det första inspelade materialet med The Beatles, varav Sheridan blev känd som den femte Beatles-medlemmen. 

Beatles återvände senare till England där de spelade in en legendarisk debut, och senare följde en världshysteri kring gruppen, något som orsakade Sheridans ständiga sammankoppling med Liverpool-kvartetten. Och trots sin egna karriär kunde Sheridan aldrig bli av med The Beatles-kopplingen, som följde honom livet ut.

Sheridan hamnade i slutet av 60-talet återigen i rampljuset då rykten om hans bortgång efter ett uppträdande för amerikanska soldater under Vietnamkriget blossades upp. 

Tony Sheridan fortsatte att leverera musik fram till så sent som 2002 och blev kvar i Tyskland i en liten by utanför Hamburg. I söndags gick den historiska mannen som är känd som den "Femte Beatlen" bort, 72 år gammal.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA