x

LÅT FÖR LÅT: Zacke − Renhjärtat

LÅT FÖR LÅT: Zacke − Renhjärtat

Albumet Renhjärtat är ett "grandiost verk som snubblar på målsnöret", skriver GAFFAs Camila Astorga Diaz i sin recension. Skivan bär på en rad intressanta samarbeten och det var helt enkelt på sin plats att kicka igång vår nya artikelserie Låt För Låt med denna mångbottnade historia. Här nedan guidar Zacke oss igenom hela sin hyllade platta Renhjärtat, låt för låt. Från början till slut.

Tips: lyssna på skivan via Spotify samtidigt som du läser om låtarna.

Så varsågod Zacke, du har ordet:

1. Storstadsblues

Självbiografisk låt med fokus på tre-fyra år sen, då jag flyttade till Stockholm. Eller egentligen handlar den nog om vem som helst  som flyttar till Stockholm. På mitt första album Visst Är Det Vackert hade jag en låt som hette Småstadsblues, denna är en sorts uppföljare. Dyrt andrahandsboende och timanställning på avknoppade vårdbolag − nya upplevelser för mig.

2. Torgny

Torgny var en alkoholist som bodde granne med mig och min mamma i några år under min uppväxt. Han var jättesnäll med oss barn i kvarteret − lärde oss kasta pil och lät oss panta hans burkar. Han dog ensam i sin lägenhet och ingen upptäckte det förrän det började lukta i trappuppgången. Allra mest är låten ett uppväxtepos för vilken 80-talist som helst.

3. Mammas Nya Kille

Skriven ur ett barns perspektiv. Jag växte upp med ensamstående mamma som många andra. Låten handlar om ett barns svartsjuka gentemot en ny karl som inkräktar. Ett ganska allvarligt ämne behandlat på ett ganska roligt sätt.

4. Utomlands

Tre olika ämnen, en för varje vers. En ganska platt låt om det inte vore för den sista versen − den gör hela låten enligt mig. En låt om fördomar och om människors förhållande till kultur, på avstånd och närmre inpå. 

5. Midvintermörker

"Stuntin under that midnattssol, hustling under that norrsken, fuckin in that midvintermörker." Min vän och kollega Simon Trabelsi bor i Atlanta men kommer från Luleå. Han är antagligen den ende i världen som kan slänga sig med både grovt Lulemål och thugged out ATL-slang. Fuck stereotyper! Hiphop lever i Norrland. 

6. Ger Mig Ingenting

Handlar om att slita upp rötter. Jag har egentligen tagit fragment från olika upplevelser och kokat ihop det till något slags separationsdrama. 

7. Minicall

Skivans banger. En riktig flyt-fest. Tyckte det kändes fräscht att ha med Timbuktu på något monotont och göra en låt som inte är melodiös. Det piper på din Minicall. Kom in i matchen, typ.

8. Värdegrundskursen

Jag såg på nyheterna att det dök upp ett fenomen bland politiker, företagsledare och poliser som gjort något knasigt. De sa att misstag som gjorts skulle rättas till genom att skicka personal till värdegrundskurser. Det tyckte jag var roligt.

9. En Skata Flög

Ännu en låt som behandlar det förflutna i min hemstad Luleå. Jag har skrivit den i "du-form" men den handlar egentligen om ett antal kompisar från tonåren. Tonårstiden, hiphop, att växa ifrån nära vänner, att hamna snett, att hitta tillbaka, eller att inte hitta tillbaka.

10. Int Äre Nå

Gjord med mina boys i Movits!. Först gjorde vi den med livetrummor. Sen gjorde vi om den och gav den en "dirty south touch", vilket blev bättre. Mississippi River möter Luleälven. Textmässigt är det ett hopkok av allt från fula ligg till nationalekonomi.

11. Storgatan 10:51

En av Sveriges absolut roligaste män, Sven Björklund från Klungan, lägger en monolog.

12. Gossen

Jag skrev texten först, sen slängde Mördar-Anders ihop ett riktigt fett trumkomp − får en att tänka på Questlove. Låten handlar om en gosse som målar allt i svartvitt. Den handlar om politiska åsikter. 

13. Konsten Att Släppa Taget

Den här låten beskriver mig väldigt bra som person. Jag har ofta väldigt svårt att gå vidare och det finns alltid en risk att jag fastnar. Det positiva med det hela är att jag är ganska medveten om detta så jag försöker ofta påminna mig själv att våga chansa. Tvinga fram förändring.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA