x

Hultsfred tillbaka i Hultsfred?

Hultsfred tillbaka i Hultsfred?

Tidigare i veckan blev det klart att efter två ekonomiskt mediokra år tar den tyska festivaljätten FKP Scorpio med sig Hultsfredsfestivalen till Stockholm, i hopp om att locka fler besökare. Ett faktum som upprört många av festivalens besökare och boende i Hultsfred.

Men nu smids det planer på att starta upp ny Hultsfredsfestival. En Facebookgrupp med namnet Nya Hultsfredsfestivalen har startats upp, som i nuläget har lite över 3000 likes. Och sidan är inget skämt.

– Det är klart det kommer en motreaktion på att man flyttar festivalen till Sigtuna. Flera av dem jag sett på listan är driftiga personer som redan 2010 då det inte blev någon festival ville starta något nytt, säger Putte Svensson, koordinator på Rock City i Hultsfred och grundare av föreningen Rockparty, till DN.

Efter att festivalen ställdes in 2010 och sedan återkom 2011 i FKP Scorpios regi ökade turistnäringens omsättning med 44 miljoner. En summa som kommunen nu alltså återigen riskerar att gå miste om.

Men inte om Jocke Lind får bestämma. Han jobbar bland annat med Siestafestivalen i Hässleholm och är en av dem som vill vara med och skapa Nya Hultsfredsfestivalen. Han siktar på flera tusen besökare – redan i år.

– Artister som vill spela gratis på Nya Hultsfredsfestivalen har hört av sig och bokningsbolag vill ha dit sina band. Vi räknar med 5 000 besökare i år men vi vill bli så stora som det går. Vi är nöjda om vi når upp till Emmabodafestivalens storlek med 10 000 besökare, säger Jocke Lindh till Barometern.

Det avtal som FKP Scorpio hade med Hultsfreds kommun hindrade andra aktörer från att ordna musikarrangemang på orten. Ett avtal som nu är brutet.

– När Scorpio nu är borta öppnas ett fönster, det här är ett otroligt tillfälle. Engagemang och idéer finns, om än inget samlat grepp. Men jag har svårt att se att det skulle vara musiktomt här helgen den 14–15 juni nästa år, säger Putte Svensson till DN.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA