x

Månadens viktigaste albumsläpp

Månadens viktigaste albumsläpp

April månad är här och därmed väntar också en hel del nya albumsläpp. GAFFA har uppmärksammat 21 intressanta skivsläpp som du borde markera i kalendern!

3 april: Division Of Laura Lee – Tree

Det svenska punk-rockbandet har hängt med sedan starten 1999 då de släppte sitt första album At The Royal Club. Nu är det dags för deras sjätte album att skåda dagsljuset och med motiveringen "Förstår pop lika bra som de spelar rock, älskar hardcore lika mycket som de spelar punk" gav GAFFA skivan hela fem stjärnor. Albumet spelades in i ett övergivet hus i Göteborg där bandet byggde en egen studio och under maj kommer de att spela på både Babel i Malmö och Debaser i Stockholm.

3 april: Bring Me The Horizon – Sempiternal 

Sempiternal blir femmannabandets fjärde album sedan starten 2004. Med hjälp av producenten Terry Date, som tidigare producerat för Linkin Park, Deftones och Soundgarden, tog det bandet tre månader att spela in den nya skivan och på hemsidan beskriver de ljudbilden som fylld med laddade melodier och nervkittlande metalhymner. I början av året släpptes skivans första singel Shadow Moses, och i maj besöker bandet både Göteborg och Stockholm för två spelningar.

3 april: OMD – English Electric

Efter superskrällen 2010 då Orchestral Manouvres In The Dark släppte plattan History Of Modern på egen hand och sålde över 100 000 exemplar har de åter ställt sig bakom ett skivbolag. Originalmedlemmarna är återigen återförenade och albumet blir det tolfte i raden. Sångaren och basisten Andy McCluskey berättar på bandets hemsida att English Electric både är ett försök att röra sig framåt, samtidigt som de försökt hålla sig kvar vid deras distinkta stil.

3 april: Daniel Gilbert – Nowadays Daniel Can´t Even Sing

Den forne Broder Daniel-medlemmen och Håkan Hellström-sidekicken släpper sitt andra solo-album. För debuten New African Sports, Soul, Café Club No. 1 fick sångaren motta fina recensioner och inför släppet av den nya skivan säger Daniel Gilbert om albumet att det är "lite mer finstämt, lite äldre och segare men lite vackrare". Producenterna bakom skivan är som förra gången Olle Björk och Per Stålberg och processen ska ha skett "lugnare och lite skevare".

3 april: The Flaming Lips – The Terror

Sverigeaktuella The Flaming Lips släpper sitt 14:e album och sedan bandet bildades i Oklahama City för 20 år sedan har de har nått stora framgångar. De är kända för sina experimentella scenshower med fantasirik ljussättning och deras musik beskrivs på hemsidan som psykedelisk rock. I sommar är de planerade som en av akterna på Hultsfreds goes Stockholm (gamla Hultsfredsfestivalen).

8 april: The Knife – Shaking The Habitual

Hela sju år har det tagit för syskonparet Karin och Olof Dreijer i The Knife att följa upp deras senaste album, Silent Shout. Mellan skivsläppen passade duon bland annat på att skapa en opera och Karin Dreijer Andersson ägnade tid åt sidoprojektet Fever Ray. Nu är de albumaktuella igen och kommer att uppträda på Way Out West med deras säregna melankoliska electropop.

8 april: Volbeat – Outlaw Gentleman & Shady Ladies

Det internationellt erkända danska rockbandet Volbeat släpper i april sitt femte album. På den nya skivan medverkar den nya gitarristen Rob Caggiano, som tidigare spelat i Anthrax. Sångaren Michael Poulsen berättar att albumet är inspirerat av de västernfilmer som han sett som barn och att det kommer märkas i ljudbilden. Skivan gästas av flera prominenta artister, bland annat den legendariske King Diamond.

8 april: James Blake – Overgrown

För lite drygt två år sedan släppte James Blake sitt självbetitlade debutalbum som GAFFA belönade med fyra stjärnor. Nu är han tillbaka med uppföljaren på singeln Retrograde och han är en av de stora bokningarna på Way Out West. Det finns höga förväntningar på den engelska elektro-singer-songwritern och det ska bli spännande att se om han kan leva upp till dessa.

9 april: Kurt Vile – Walking On A Pretty Daze

Den Philadelphia-födde och bosatte sångaren, låtskrivaren och gitarristen Kurt Vile ger ut uppföljaren till sitt hyllade album Smoke Ring For My Halo från 2011. Det blir hans femte album och han har själv jämfört det med Fleetwood Macs platta Tusk från 1979. Med både ett nytt album och bandet The Violaters i ryggen gästar han Hultsfred Goes Stockholm (gamla Hultsfredsfestivalen) som tar plats i Sigtuna från 13-15 juni i sommar.

10 april: Ghost – Infestissumam

Det hemlighetsfulla metal-bandet släpper sitt andra album och följer därmed upp den Grammis-nominerade debuten Opus Eponymous från 2010. Bandet bildades för fem år sedan i Linköping och har sedan dess nått stora framgångar, men har aldrig avslöjat vilka de är. I sommar är de bokade till Bråvalla festival i Norrköping, 26-29 juni.

10 april: Sällskapet – Nowy Port

Släppet inför industrirockprojektet Sällskapets andra album närmar sig. Bandet består av Joakim Thåström, Niklas Hellberg och Pelle Hossler och på albumet medverkar även sångerskan Anna von Hausswolff som uttryckte en stor nervositet inför uppgiften: "Herre min skapare, hur ska jag kunna lägga sång på en låt som ingår i ett projekt som vokalguden Thåström är med på?". Samarbetet ska dock ha gått bra och vi ser fram emot skivsläppet.

12 april: Iron & Wine – Ghost On Ghost

Med flera hyllade album i ryggen släpper Sam Beam nu sitt femte album Ghost On Ghost. Om det senaste albumet skrev GAFFA "Sam Beam går från klarhet till klarhet på sin fjärde giv" och förväntningarna är höga. Sångaren har själv sagt till skivbolaget 4AD att "den här skivan kändes som en belöning till mig själv med tanke på hur jag gått till väga med mina förra album" och syftade på den ångestfyllda stämning som präglat hans tidigare verk.

15 april: M.I.A – Matangi

Den engelsk-tamilska rapparen och sångerskan M.I.A. har offentliggjort att hon kommer släppa sitt fjärde album på samma datum som det tamilska nyåret. Hon har skjutit upp släppet tills nu då hon fått höra av sitt nya skivbolag Interscope att skivan var för positiv. Om hon har lyssnat till den uppmaningen blir intressant att se.

15 april: Yeah Yeah Yeahs – Mosquito

New York-gruppen Yeah Yeah Yeahs, med den karismatiska frontkvinnan Karen O, är klar med uppföljaren till den elektroniska skivan It's Blitz från 2009. Sångerskan har sagt att det är ett emotionellt album och att hon hoppas att bandets fans kommer att känna det. Hon vill att de ska bli berörda när de lyssnar på skivan.

17 april: Håkan Hellström – Det Kommer Aldrig Va Över För Mig 

Som vi har väntat! Det har gått 13 år sedan artisten släppte sitt debutalbum Känn Ingen Sorg För Mig I Göteborg som fick stort genomslag på den svenska popscenen och snart släpper han sitt sjätte album. På skivans första singel, med samma titel som albumet, finns ett självförtroende som inte fanns i början av karriären. Till GAFFA har Håkan Hellström sagt att "Jag har ingen som helst kontroll över hur jag framställs eller den bild folk skapar sig av mig. Vad folk än tycker om mig så har de säkert rätt. Det spelar ingen roll.". I sommar är han bokad inför flera festivalspelningar, bland annat Peace & Love och Putte i Parken.

18 april: Andrew Wyatt – Descender

Frontmannen till det svensk-amerikanska popbandet Miike Snow gör solo-karriär. Debuten heter Descender och i en intervju med Rolling Stone har artisten berättat att han bland annat har jobbat med en 75 man stor orkester i skapandet av skivan. Det senaste skivsläppet med Miike Snow var för ett år sedan och GAFFA belönade albumet med fyra stjärnor.

22 april: Phoenix – Bankrupt!

Det nya albumet blir det franska bandets femte i raken och följer upp 2009 års platta Wolfgang Amadeus Phoenix, som blev deras stora kommersiella genombrott och belönade dem med en Grammy för "Best Alternative Music Album". Intressant fakta är att den nya skivan, Bankrupt!, spelades in på samma mixerbord som Michael Jackson använde då han skapade sitt storslagna album Thriller från 1982.

22 april: Dead Can Dance – In Concert

Under 2012 gav de stora 80- och 90-talsikonerna ut sitt första studioalbum på 16 år, Anastasis, som GAFFA belönade med fyra stjärnor. Med en originell blandning av post-punk, klassisk musik och världsmusik gav de sig därefter ut på en omfattande turné, vilkens resultat snart kan höras på livealbumet In Concert.

23 april: Snoop Lion – Reincarnated

Snoop Lion, Snoop Doggs reggae-orienterade alterego, släpper det första albumet under det nya namnet. Det är Major Lazer som har producerat albumet, och det innehåller flera stora samarbeten. Bland annat Drake, T.I., Busta Rhymes, Akon och Chris Brown medverkar på skivan. Titeln på plattan är en referens till Snoops omdöpelse av en rastafari-präst i juli förra året.

24 april: Maia Hirasawa – What I Saw

Sångerskan har under de senaste åren nått stora framgångar i Japan med sin låt Boom, men nu är hon tillbaka i Sverige. Hon berättar att tsunamin som sköljde in över Japan 2011 och förstörde mycket i sin väg har satt spår på hennes nya skiva. Det är hennes tredje album sedan debuten 2008, Though, I'm Just Me, med vilken hon vann pris för årets nykomling på P3 Guld.

26 april: Deep Purple – Now What?!

Deep Purple är färdiga med deras första studioalbum på åtta år. Deras senaste skiva hette Rapture Of The Deep och sålde inte mindre än 200 000 exemplar i Europa. Producenten Bob Ezrin, som bland annat har producerat för Pink Floyd, Alice Cooper och Kiss, har suttit bakom knapparna för den nya skivan Now What?!, och bandet är nu redo att släppa sitt 19:e studioalbum.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA