x

The Hives: "Risken finns att det här dödar oss"

The Hives: "Risken finns att det här dödar oss"

Härvan kring The Hives och The Cardigans har varit en infekterad historia under många år. GAFFA har tidigare skrivit om bakgrunden. Nu berättar The Hives i en intervju med Nöjesbladet om de tunga åren.

– Vi har ägnat fem år av våra liv i stort sett åt ekonomi och juridik, det har ju förstört mycket. Det har tagit mycket längre tid att göra skivor och det har varit skitsvårt helt enkelt, säger Pelle Almqvist.

Bakgrunden till historien är att The Cardigans har stämt The Hives på 18,5 miljoner kronor. The Cardigans hävdar att de har lånat ut pengarna till The Hives. Även The Ark har valt att stämma The Hives på nästan två miljoner kronor. Enligt The Hives har det handlat om att Tambourine Studios, bandets redovisningsbyrå, har lånat ut pengarna utan deras vetskap. Enligt The Cardigans advokat har The Hives varit medvetna om lånet.

– Vi har aldrig pratat om några lån med vare sig The Cardigans, The Ark eller Tambourine. Det dök upp först när vi gav Tambourine sparken som en förklaring till varför alla pengar var borta, säger Pelle Almqvist.

Till en början märkte The Hives inget. Men plötsligt började betalningsanmärkningarna ramla in – steget senare var att anmärkningarna hamnade hos Kronofogden.

– Vi hade ju skulder hos Kronofogden på hundratusentals kronor, flera av oss. Men när vi satt där i möten med Tambourine och frågade: "Vad är det egentligen som har hänt med pengarna? Har vi några skulder? Hur stor är skadan?", och då får man till svar, "Nej, ni har inga skulder". Och så ringer man själv till kronofogden, och bara "ja, du har en skuld som är obetald här på 200 000", fortsätter Niklas Almqvist.

The Hives menar att de har haft en omsättning på 200 miljoner under åren de anlitade Tambourine Studios.

– Och av de pengarna kanske vi har gjort 110 miljoner kronor i vinst. De pengarna har vi ju inte idag kan jag säga, säger Pelle Almqvist.

– Vi har ju bra koll på vad vi har på banken nu, men under den perioden Tambourine skötte våra böcker så är det som att man släppt in en apflock i bokföringen, säger Niklas Almqvist.

Enligt uppgifter ska The Hives polisanmält företrädare för Tambourine Studios. De misstänker att någon har skrivit kontrakt i deras namn.

– Det är ju för att det helt enkelt gjorts en massa brott. Urkundsförfalskning är ett brott, brukande av falsk urkund är ett brott, mened är ett brott, grov trolöshet mot huvudman är ett brott. Men vi kan ju inte reda ut det, det måste pol­isen göra, säger Pelle Almqvist.

Den 16 april kommer domen. Om The Hives blir återbetalningsskyldiga får det förödanden konsekvenser.

– Risken finns att det här dödar oss, säger gitarristen Niklas Almqvist.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA