x

"Försökte ge Kanye West skuldkänslor"

"Försökte ge Kanye West skuldkänslor"

Trots den något kylslagna, tidiga vårdagen, med en sol som gömmer sig bakom molnen, är det ett varmt och vänligt mottagande som väntar GAFFAs utsända reporter. Det verkar som att resan från Detroit till Danmark har gett rapparen Big Sean ett permanent leende på läpparna. Han är just nu aktuell med ett nytt mixtape och i juni ger han ut sitt andra studioalbum, Hall Of Fame.

Som en film

Big Seans väg till erkännande och internationella hitlistor är som tagen ur en Hollywoodfilm: en pojke växer upp i en tuff stadsdel. Hårt arbete ger honom jobb på den lokala radiokanalen. En dag kommer pojkens idol till staden för att göra reklam för sin nya skiva på radio. Han får höra pojken rappa, vilket leder till att den pojkens största dröm går i uppfyllelse – han får ett kontrakt på superstjärnans skivbolag.

I det här fallet är den unge rapparen Big Sean, radiokanalen är den lokala hiphop-radion WHTD, och idolen är ingen mindre än Kanye West, ägare till skivbolaget GOOD Music. Det är en till synes osannolik historia, men Sean säger att om något är för bra för att vara sant kan det likaväl vara för bra för att inte vara sant.

Inspiration, sex och droger

Alla vägar till framgång har sin början, och för Big Sean började allt i 12-årsåldern. Fortfarande barnsligt oskuldsfull skrev han då sina första texter om avhållsamhet, både sexuell och drogrelaterad. Senare i livet kom han att älska sex, och prova droger:

– Och då förändrades mitt liv, ler Big Sean glatt eftertänksamt.

Sean saknar inte direkt duktiga musiker att se upp till på en sådan livlig rapscen som den i Detroit.

– Eminem har nog varit en av mina största inspirationskällor. Han har visat att man inte bara kan bli en stor artist eller superstjärna, trots att man är från Detroit. Man kan bli den absolut största. Det har jag alltid tyckt är coolt, menar Sean.

Första mötet med Kanye West

Det är inte bara hemstadens musikaliska hjältar, som inspirerar Sean. Även tungviktare som Jay Z och Kanye West har betytt mycket. Som ung tränade han upp sin rapförmåga genom att imitera sina förebilder.

För att få sin rap hörd i Detroit kan man delta i hiphopkanalens rap-battles på fredagkvällarna. Det är här Big Sean för första gången träffar Kanye West.

– Jag ljög. Jag gick ner till radion på lördagen, när jag visste att han var där. Jag ljög och sa att jag hade glömt min telefon där kvällen innan. På så sätt kom jag in på kontoret, där jag visste att Kanye var, och fick chansen att träffa honom, medger
Big Sean.

– Jag frågade om han ville höra mig rappa. Han svarade att han inte hade tid för han skulle vidare, men jag försökte ge honom skuldkänslor genom att säga att han är min stora idol och att jag alltid lyssnade på hans låtar. Till slut sa han att jag kunde rappa en vers på sexton takter medan vi gick ut.

Dessa sexton takter blev tio minuter. Kanye West blev uppenbart förvånad och norpade med sig Big Seans demo-cd på vägen ut. Två år senare får Big Sean skivkontrakt på GOOD Music. I juni ges Hall of Fame ut av GOOD Music och legendariska hiphopbolaget Def Jam. 

Kort info om Big Sean:

Vem?

Sean Michael Anderson a k a Big Sean a k a en Detroit-player a k a B.I.G. Sean Don, född 1988, rap-artist.

Vad?

Musiken är en populär och publikvänlig gren av rapgenren, där fokus snarare ligger på en bra hook istället för intrikata och komplexa rim-strukturer. Drivkraften bakom Seans lyriska värld är attraktionskraft, berömmelse och hans önskan om framgång.

Var?

Big Sean representerar hemstaden Detroit – eller bara "the D" för de invigda – som visat sig vara hemvist för många talangfulla rappare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA