x

LÅT FÖR LÅT: Benesser – The Start Of Something New

LÅT FÖR LÅT: Benesser – The Start Of Something New

Albumet The Start Of Something New är ett "modernt mästerverk pumpat med gitarrerotik och perfekt balanserad rock", enligt GAFFAs Erik Hellström som delade ut full pott. Vi bad gruppen om några tankar kring varje spår på denna lika färska som hyllade fullängdare. Resultatet ser ni nedan.

Tips: lyssna på skivan via Spotify eller Wimp samtidigt som du läser om låtarna.

Nu överlåter vi ordet till Benesser:

1. Where Silence Prevails

Detta är den äldsta låten på skivan och den som fick äran att inleda albumet. Den har dykt upp i många olika former och varianter genom åren innan den slutliga versionen spelades in. En tidigare version av låten finns med på Colors EP från 2010. Inför nyinspelningen föreslog vi en ändring i arrangemanget för producenten. Det visade sig att han hade tänkt föreslå exakt samma sak så det var bara att trycka på REC. När vi började spela låten live var det många som sade att det påminde om Muse, och frågade om vi var influerade av dem. Vi hade själva inte lyssnat på Muse då, men detta fick oss att upptäcka bandet. "Där tystnad råder är ovissheten stor" – så löd den första meningen som till slut blev en text om hur viktigt det är att kommunicera.

2. Babyface

Babyface skrevs klart i studion under de dagar vi jobbade med producenten Christian Cummings från San Diego. Christian fick höra en demo av den då ofullständiga låten och tyckte den hade stor potential. Vi satte ihop demoversionen med ett stick från en annan demo och plötsligt hade skrivit en ny låt som skulle visa sig komma med på plattan. Trummorna på låten är inspelade i två omgångar. En tagning med kagge virvel och pukor, och en tagning med bara cymbaler. Detta var ett trick Christian hade testat tidigare med ett amerikanskt band. Resultatet blev riktigt bra! Titeln Babyface kommer från en textrad som togs bort i studion när vi gjorde klart låten. "Maybe there's a place, maybe there's a space, baby there's a face, face amazing grace".

3. Is It You

Låten skrevs en dag när vi satt i studion från kl. 9 till 21. Målet var att skriva 20 låtar på 12 timmar. Det blev 21 låtar och en av dem var Is It You. Detta är den enda låten på skivan där vi har en extern musiker. Det var den eminenta musikern Johannes Bornlöf som drog med sig kyrkorgeln in i studion.

4. Colors

Colors är skriven ur den svartaste natt när alla färger tycks bleknat. Det är ett rop efter räddning. Låten är den första vi skrivit där musiken helt och hållet formats efter texten. Det var ett nytt sätt för oss att arbeta på och det öppnade många nya dörrar i låtskrivandet.

5. Where O Death

Låten är inspirerad av bödeln i Disneys Robin Hood. Direkt efter att Prins John skriker ut att Robin Hood ska halshuggas kommer det in en bödel med en ödesmättad puka på magen. Where O Death är den första låten som har en musikvideo. Videon spelades in i de djupa Dalaskogarna i Dala-Järna. Budskapet är en känga åt döden och allt vad den vill och gör.

6. Sleepless Nights

Tänk dig att du befinner dig riktigt på botten av hur man kan må. Du har ångest, du är helt utmattad och allt hopp är sedan länge borta. Men sen, helt plötsligt när natten är som svartast, går solen upp. Ditt inre fylls av frid och hoppet börjar göra sig påmint. Detta är en låt som speglar känslan av att få möta vårsolen efter en lång mörk vinter. Mer svenskt kan det väl knappast bli.

7. Signs Of Time

En låt med hitkänsla?! Det började som ett experiment. Vi ville testa hur det skulle bli om vi skrev en låt efter konstens alla regler. Skulle vi kunna skriva en "hit" och sedan framföra den på ett trovärdigt sätt. Ja, med viss assistans av en framgångsrik låtskrivare tycker vi att resultatet blev fullt godkänt. Så pass bra att låten spelades flitigt på P4 Dalarna under våren/sommaren 2011. Texten talar om en skälvande jord utom vår kontroll. Dags att vakna!

8. For The Eyes Of The Lord

Den här låten har blivit lite av vår signatur och vårt paradnummer. Den har funnits med oss under en lång tid och från början var den hela tolv minuter lång. Likt Where Silence Prevails är detta en nyinspelning från den version som fanns med på Colors EP från 2010. Denna version är något luftigare och mer avskalad, men med samma klimax mot slutet. Låten har betytt mycket för oss och den har fått många att få upp ögonen för Benesser.

9. The Start Of Something New

När vi satt och skrev låten och skulle komponera solot, förklarade David och Robert för Henric att det skulle låta som när man står på en scen och ramlar ner i orkesterdiket. Fioler som tjuter, tubor som skriker i vild panik och trummor som demoleras. En riktig dikeskörning helt enkelt! Låten är skriven utifrån en känsla och insikt om att något nytt ligger framför, något bättre. Det är några år sen texten skrev nu, och i och med att skivan släppts känns det som om denna då lite ovissa känsla nu infunnit sig och något nytt har kommit och tagit sin början.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA