x

15 fascinerande fakta om One Direction

15 fascinerande fakta om One Direction

På onsdag, 8 maj, kommer One Direction till Sverige och intar Friends Arenas i Stockholm. De fem killarna Niall, Zayn, Liam, Harry och Louis har skapat sig en stor fanclub i Sverige och övriga Norden och nu är det äntligen dags för bandet att ha sin allra första riktiga spelning i Sverige. GAFFA har samlat 15 fakta om det populära pojkbandet.

1. Det var gästdomaren i X Factor och tidigare sångerskan i Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger, som föreslog att de fem grabbarna i One Direction skulle bilda ett band under ett bootcamp 2010. De lyssnade på sångerskan och ställde upp som ett band i tävlingen.

2. Det var Harry som kom på namnet One Direction. Fans förkortar bandets namn med 1D.

3. Trots att bandet inte kom mer än trea i X Factor har de skördat större framgångar än tvåan Rebecca Ferguson och ettan Matt Cardle. Varken Ferguson eller Cardle har sålt i närheten av så mycket som One Direction.

4. One Directions första singel What Makes You Beautiful gick på direkten upp till en första plats på den engelska hitlistan och sålde 153 965 exemplar redan den första veckan.

5. Samma singel hamnade omgående på Billboard Hot 100 och placerade sig på en 28:e plats, detta innebar den högsta placering för ett brittiskt band sedan 1998. Sången nådde fjärde plats och har sålt i tre miljoner exemplar i landet.

6. One Directions debutalbum Up All Night blev det snabbast säljande albumet i England under 2011 och när det gick upp som etta i USA blev One Direction det första brittiska bandet i historien som gick upp på Billboards förstaplats med ett debutalbum.

7. Ed Sheeran har gästat skivan Up All Night och skrivit låten Moments, även sångerskan Kelly Clarkson har medverkat och är personen bakom Tell Me A Lie. Killarna själva har skrivit Taken, Save You Tonight och Everything About You.

8. Killarna i bandet har skrivit en bok som heter One Direction: Forever Young. (Our Official X Factor Story). Samma bok blev nummer ett på The Sunday Times bästsäljarlista.

9. När One Direction deltog i X Factor ville producenterna att Niall skulle sättas på diet. Han var tydligen något för tjock för tävlingen.

10. Medlemmarna i bandet får långt ifrån lika mycket utrymme framför micken. På det 53:14 minuter långa albumet Up All Night har Harry 7:18 minuters solosång, Liam 7:08 minuter och Zayn 5: 38 minuter. Minst fick Louis på 1:29 minuter och Niall som endast fick 1:23 minuter.

11. One Direction har från start vetat om vilken målgrupp de tilltalar. Just därför har de valt att vara ambassadörer för Pokémon för vilka de har medverkat i TV-reklam, event och i dataspelet Pokémon Black And White.

12. Det finns inget tvivel om att killarna i One Direction blivit populära bland tjejerna. Harrys ex, Caroline Flack, var något äldre, hela 32 år, då Harry själv bara var 17 år gammal. Han har även varit tillsammans med sångerskan Taylor Swift som sägs ha skrivit låten I Knew You Were Troubble om sångaren.

13. Bandet har en konstig ritual innan de går på scenen. De "skålar" nämligen i Haribo-godis. Lois förklarade varför till tidskriften The Sun: "Vi gör med godiset som man gör med drinkar. Vi skålar med det. Det är väldigt underligt men för oss betyder det tur."

14. Liam har bara en njure, den andra tog han bort som barn. Därför rör han aldrig en enda droppe alkohol. "Det är bara mitt val om att vara på den säkra sidan."

15. Bandet har vitt skilda musikaliska inspirationskällor. Zayns favoritlåt är Thriller med Michael Jackson, Harrys är Pink Floyds Shine On Your Crazy Diamond, Louis favorit är Look After You med bandet The Fray medan Niall hellre lyssnar på Viva La Vida med Coldplay, Liam föredrar låten Happy Birthday" för då vet han att det är dags att öppna presenter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA