x

”Skapar en smittsam dansmani”

”Skapar en smittsam dansmani”

Sommaren kryper närmare och närmare, och dess festivaler likaså. Helgen bjöd på en liten försmak med festivalerna Clandestino i Göteborg och Popadelica i Huskvarna och GAFFAs recensenter Tina Berglund och Magnus Sjöberg var på plats. Flera femstjärniga betyg delades ut och med det fick festivalsäsongen en väldigt bra start!

Popadelica

Icona Pop

"Vid midnatt drar de igång kvällens sista spelning som kom att skapa en smittsam dansmani. Promillehalten på publiken gör sig påmind under konsertens gång och onyktra kroppar hoppar från sida till sida. Aino Jawo och Caroline Hjelt väljer därför att höja sina ölflaskor i en skål när de presenterar My Party. En låt som sammanfattar spelningen i sin helhet − det här är Icona Pops fest. Den hör till den gruppen av tillställningar som går att diskutera i veckor framöver."

Panda Da Panda

"Svensk elektropop med en tydlig smak av dubstep har aldrig varit så befriande som under lördagens spelning. Panda Da Panda är en kreativ innovatör inom genren och vågar utmana dess gränser. Eftertänksamma texter tillsammans med ett hårdhudat beat gör honom ensam i sitt slag." 

Movits!

"Under spelningen firar de av flera gamla låtar men deras nya skapelse Nitroglycerin möts likt sina föregångare av minst lika stort publikstöd i form av en given allsång. För de inbitna fansen är det ingen tvekan om vilka rap Johan Rensfeldt kastar runt med både skicklighet och fart. Men under vissa av de nya låtarna är det synd att Movits slående textrader drunknar i mastiga toner och ett imponerande skogshuggarskägg."

Clandestino

Mala In Cuba

"Efter ett par nummer har man bekantat sig med själva idiomet, och allt blir liksom inte mer än dubstep och dansmusik, må vara med utökade rytmer; må vara med skickliga musiker, men dock enahanda. De gånger några tydliga samplade pianon, sångpartier eller blås letar sig fram i ljudbilden hajar man till. Men det känns ofta som att det är en chans att ta allt till en helt ny nivå som misslyckas lite grann. I alla fall live. Tyvärr."

Mariem Hassan

"Varje låt får en introduktion av gitarristen, en kontext till den. Alla med någon form av koppling till situationen i Västsahara. Den brinnande huvudstaden. Saharawier som misshandlats för att de bär sina traditionella kläder. Tålamod inför landets öde och befrielse. Det är på samma gång en vädligt vacker och innerlig timme som en grundläggande och genomgående historielektion. En som så många fler borde höra. En som Mariem Hassan har rösten till att hålla."

Meridian Brothers

"Det är på samma gång fullständigt ljuvligt som väldigt skruvat och kaotiskt. Ibland nästan svårt att ta till sig, samtidigt som ofta salsarytmerna finns där i grunden och gör det svårt att stå still. Det är som att se ett latinamerikanskt, psykedeliskt, Devo som försöker dekonstruera salsa och boogaloo, låta som ett B-filmssoundtrack eller en tonsatt ultravåldsscen av Quentin Tarantino." 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA