x

VIDEOPREMIÄR: Sofia Jannok – Viellja Jearrá

VIDEOPREMIÄR: Sofia Jannok – Viellja Jearrá

Imorgon släpper Sofia Jannok sitt tredje album ÁHPI – Wide As Oceans! och hon har utlovat en dynamisk ljudbild. Hennes förra skiva Áššogáttis/By The Embers blev en stor succé, hon nominerades för en Grammis och musiken jämfördes med Sigur Rós och Björk.

Låten Viellja Jearrá är skivans andra singel och i videon ventilerar Jannok sin oro för det samiska folket.

– Videon tar upp hur man satte sig över människor förut och mätte skallar för att sätta folk i olika fack. Jag ville belysa att detta skett i Sverige och dra paralleller till idag. Låten skrev jag i en blandning av rädsla om vart vi ska ta vägen när exploateringen av urfolkslandet bara fortsätter. Den handlar om att syster och bror måste hålla ihop när trycket utifrån växer. "Bror håller i renhjorden, men vem håller i oss om jorden faller, skriver hon i ett mejl till GAFFA.


Sofia Jannok - Viellja Jearrá on MUZU.TV.

I en intervju med GAFFA har Sofia Jannok berättat om den frustration som kommer när man förväntas leva upp till en stereotyp.

– Jag skulle göra ett TV-program för ett tag sedan. TV-teamet hade redan bestämt en vinkel. De visste att jag hade renar och de ville filma tillsammans med dem. Jag sa att det är privat för mig. […] Då sa de att om jag inte ville filmas tillsammans med renarna skulle de stryka hela reportaget.

Du kan läsa hela intervjun i GAFFAs majnummer här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA