x

Spelade in musikvideo − i rymden

Spelade in musikvideo − i rymden

Världens absolut första rymdmusikvideo släpptes igår, 13 maj 2013. Låten, Space Oddity, är en cover av en Bowie-låt och Bowie själv har gett sin välsignelse när astronauten Chris Hadfield skulle spela in videon. Hadfield befinner sig fortfarande i rymden men GAFFA fick en intervju med sonen, Evan, till den musicerande astronauten.  

Drömmar om en musikkarriär har alltid funnits för Hadfield och rymdvideo-idén väcktes när familjen satt runt middagsbordet. 

− För tre år sedan, när han fick uppdraget om att åka till rymden, satte vi oss ned hela familjen och pratade om vad han skulle göra för att få fram uppdraget i media och hur han skulle få publicitet, berättar Evan. 

Det var då idén om att ta det till Twitter väcktes och under de två åren som föreberedelserna tog inför rymdresan lyckades Hadfield få uppåt 10 000 följare. Han registrerade sig även på Facebook, Tumblr, YouTube och framför allt SoundCloud innan han tog gitarren upp i rymden. 

− Chris har spelat musik hela livet och har faktiskt ett band med astronautkollegorna Dan Burbank och Cady Coleman, förklarar Evan.

Hadfield är inte den första som spelat musik i rymden, ryktet säger att det fanns med ett munspel på rymdfärjan Apollo på 60-talet, dock är han den första som gjort en musikvideo där. 

− Till mig sa han att videoinspelningen är bland det häftigaste han har gjort, efter att ha spelat gitarr i över 30 år blev det ingen större utmaning, berättar sonen. 

I Bowies version av Space Oddity dör astronauten i slutet, detta ändrade Hadfield istället till att astronauten åker tillbaka till jorden med vetskap om att han kanske aldrig kan återvända till världsrymden.

Om någon dag återvänder Chris Hadfield till jorden igen och då kommer han själv få uppleva responsen videon fått.

Vill du läsa hela intervjun kan du göra det här

Videon till låten Space Oddity kan du se här nedan. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA