x

15 fascinerande fakta om Beyoncé

15 fascinerande fakta om Beyoncé

På onsdag är det dags för Sverige att ta emot världsstjärnan Beyoncé. Hon kommer till Globen för att uppträda och i bagaget har hon bland annat med sig låtar från den nya skivan. Sångerskan har beundrare över hela världen och likaså i Sverige där biljetterna till konserten tog slut nästan direkt efter att de släpptes. GAFFA har samlat 15 intressanta fakta om Beyoncé.

1. Redan som nio-åring startade Beyoncé, tillsammans med sin kusin Kelly Rowland och LaTavia Roberson, det tjejband som senare skulle bli början på Destiny's Child, ett av de bäst säljande tjejbanden i världen.

2. År 1995 slutade Beyoncés pappa Matthew Knowles sitt jobb som heltids-manager för gruppen. Följande år började Destiny's Child spela in sitt debutalbum och fick ett kontrakt med Columbia Records. Deras första singel Killing Time var en del av soundtracket till storfilmen Men In Black.

3. Ordet "bootylicious" lades till i The Oxford Dictionary på grund av Destiny's Childs låt med samma titel.

4. Beyoncés solodebut Crazy In Love blev av NME korad till "Bästa låten under 00-talet".

5. Beyoncés debutalbum Dangerously In Love från 2003 ligger på The Rock And Roll Hall Of Fames lista över de 200 bästa albumen i musikhistorien.

6. År 2003 blev Beyoncé den första kvinnliga artisten i historien att ha både sitt debutalbum och sin debutsingel på första plats i England och USA samtidigt. Det är en bedrift som tidigare gjorts av band som The Beatles, Simon & Garfunkel och Rod Stewart.

7. Hennes röst spänner över 3.6 oktaver.

8. År 2007 var hon den första kvinnliga artisten som fick "International Artist Award" på American Music Award.

9. Hennes alter ego heter Sasha Fierce. Beyoncé har tidigare sagt att när hon går upp på scenen för att uppträda, så är det som Sasha Fierce. Hon beskriver Fierce som "alltför aggressiv, alltför stark, alltför prålig och alltför sexig" och har sagt att hon "inte alls är som henne i verkliga livet."

10. Med en bild på Beyoncé när hon uppträder vann GAFFAs fotograf i Danmark, Morten Rygaard, priset Professional Photographer Of The Year i London. När bilden togs tilläts endast 30 sekunder av fotograferande, men det räckte.

11. Beyoncés favoritnummer är fyra. Hennes mor föddes den 4 januari. Hon gifte sig den 4 april. Hennes födelsedag är den 4 september och hennes make Jay-Z fyller år 4 december. Så det var ingen slump att Beyoncé döpte sitt fjärde album till just 4.

12. Beyoncé och Jay-Z:s ettåriga dotter Blue Ivy är med på Jay-Z: s låt Glory. Det är hennes skrik, som spelades in när hon två dagar gammal, som kan höras i bakgrunden vilket gör henne till den yngsta personen någonsin att ha varit med på Billboardlistan.

13. Under sin mer än 15 år långa karriär har hon vunnit 17 Grammy Awards och sålt över 118 miljoner skivor (album och singlar) över hela världen. Utöver det har hon även sålt 50 miljoner skivor med gruppen Destiny's Child, vilket gör henne till en av de bäst säljande artisterna någonsin.

14. I år placerade tidskriften The Times henne på listan över de 100 mest inflytelserika människorna i världen.

15. Beyoncés sjätte studioalbum kommer att släppas i år men det har ännu inte getts någon titel eller ett releasedatum. Istället har smakprov i form av dubbel-spåret Bow Down / I Been On, Grown Woman och Standing On The Sun släppts via olika reklamvideor. Dock läckte nyligen hela Grown Woman på nätet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA