x

”Sannolikheten är liten att biljetter betalas tillbaka”

”Sannolikheten är liten att biljetter betalas tillbaka”

Gråten verkar ligga nära till hands när Peace & Love öppnar dagens presskonferens. Jesper Heed, festivalens grundare, klarar själv inte av att läsa upp det brev som på förhand skrivits för att förklara situationen, utan lämnar över det festivalchefen Daniel Olsson. Med sig har arrangörerna konkursförvaltaren Henrik Schef.

– Någon utbetalning kommer inte att kunna ske till biljettinnehavare i det här läget. I den mån det finns tillgångar så kommer de att betalas ut, men sannolikheten är inte stor, säger han.

Anledningen till att festivalen nu begärt sig själv i konkurs ligger i utebliven biljettförsäljning.

– Intäkterna har varit 40 miljoner kronor mindre än föregående år, säger Daniel Olsson.

I arbetet att trots motgångarna försöka hålla festivalen flytande har arrangörerna försökt hitta flera partners och delägare, samt jobbat nästan tre gånger hårdare på marknadsföringen. Men hoppet låg ändå på förra helgen.

– Vi brukar sälja 1 000 biljetter om dagen under löningshelgen i maj. Nu har vi haft svårt att komma upp i 100, berättar en av arrangörerna.

Varför försäljningen inte gått så bra som den en gång brukat kan arrangörerna inte riktigt svara på, men konkurrensen från andra festivaler ges som en möjlig anledning. Nykomlingen Bråvalla-festivalen las under samma helg som Peace & Love skulle ha gjort, en helg som Borlänge haft i flera år. Jesper Heed får frågan vad han tycker om FKP Scorpio, den tyska festivaljätten som står bakom Bråvalla.

– Det finns många stora företag i världen som har hur mycket pengar som helst. Det är svårt att konkurrera med internationella jättar, och där någonstans mellan raderna ligger mitt svar, säger han kort.

Han upprepar flera gånger hur ledsen han är över det som hänt.

– Det har varit tungt att ringa runt till fodringsägare. Ännu värre känns det att vi har svikit våra biljettköpare.

– Personligen har jag aldrig trott på festivaldöden. Fram tills nu, säger Jesper Heed.

På frågan om hur biljettköparna ska gå tillväga hänvisar konkursförvaltaren Henrik Schef till hemsidan som inom kort kommer att lägga upp mer information.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA