x

Dragkamp om festivalpubliken

Dragkamp om festivalpubliken

Året är 1990. Folkert Koopmans, en frilansande konsertarrangör från Tyskland, promenerar längs Hamburgs gator och funderar. Efter att i tre år ha jobbat med att arrangera konserter och ansvara för programmen på klubbar vill han starta något nytt. Idén om att starta eget som festivalarrangör föds och ibland är det inte långt från tanke till handling. Med hjälp av en enda assistent la Folkert Koopmans grunden till vad som idag är FKP Scorpio, en europeisk festivalgigant som i dagsläget har 80 anställda, anordnar 18 festivaler i fem olika länder samt håller i enskilda konserter och turnéer för band så som Foo Fighters, The Smashing Pumpkins och Mumford & Sons. Som delägare i FKP Scorpio står även biljettåterförsäljaren Eventim och tillsammans utgör de en massiv ekonomisk kraft.

Paketlösningar

När man står bakom 18 olika festivaler ligger tanken nära till hands att erbjuda någon slags "paketlösning" och boka samma artist till flera olika festivaler samtidigt, och på det viset få en mängdrabatt. Men frågar man Folkert Koopmans, som idag går under titeln managing director, så fungerar det inte riktigt så.

– Vi har aldrig strävat efter att få mängdrabatt på en artist men det kan vara så att vi får möjlighet att boka en större artist genom att till exempel erbjuda artisten fem jobb under två helger, säger Folkert Koopmans, som själv besöker alla egna festivaler.

– Jag vill naturligtvis kunna närvara vid alla festivaler. Det är mycket viktigt för mig att se hur det går för dem och samla nya idéer. Jag är alltid redo att starta en ny festival, säger han.

I Sverige driver FKP Scorpio tre festivaler: Getaway Rock, Hultsfredsfestivalen och nykomlingen Bråvalla i Norrköping. Både Getaway Rock och Hultsfredsfestivalen köptes upp av det tyska bolaget, medan Bråvalla har de startat på egen hand. Ambitionen är att Norrköpingsfestivalen ska bli Sveriges största. Några av årets huvudakter är Rammstein, Green Day och Avicii, som gör sin enda Sverigespelning i sommar på festivalen.

– Försäljningen går väldigt bra och vi är säkra på att vi kommer att sälja slut. Vi har en väldigt bra, men också dyr, line-up, säger Folkert Koopmans.

Det är goda nyheter för de svenska festivalbesökarna. Mindre goda nyheter är att skuldtyngda Peace & Love i Borlänge äger rum samma helg som Bråvalla, sista veckan i juni. Men hur det påverkar Borlängefestivalen, som i år har bokat bland annat Depeche Mode, Pet Shop Boys och Håkan Hellström, vill arrangörerna inte prata om.

– Vi har fått frågor om det här varje vecka i snart åtta månader, säger presschefen Ronny Mattsson. Vi har inte så mycket mer att säga om det. Det är som det är och vi kan inte göra något åt det.

Peace & love erbjöds att byta datum

Efter förra årets festival fick Peace & Love ekonomiska problem. Med en förlust på 16 miljoner kronor var det inte ens säkert att det skulle bli någon festival i år, men efter en åtstramning av artistbudgeten, en dryg halvering av antalet anställda och en minskning av besökskapaciteten är de tillbaka på banan igen (enligt en artikel i Dalarnas tidningar 3/4-2013). För GAFFA berättar Ronny Mattsson att de bara väntar på att biljettförsäljningen, som i skrivande stund (mitten av maj, reds. anm.) inte tagit fart, ska sätta igång. Han medger motvilligt att den låga biljettförsäljningen kan vara en konsekvens av att Bråvallafestivalen äger rum samma helg.

– Scorpio kontaktade oss och erbjöd oss möjlighet att flytta det datum som vi redan då hade satt. Men vi hade redan lagt bud på artisterna på just de datumen, som vi var först med att sätta dessutom, säger Ronny Mattsson.

Även Folkert Koopmans på FKP Scorpio talar om det olyckliga i att de två festivalerna ligger under samma datum, och funderar över att byta helg till nästa sommar. Anledningen till att de bokade samma helg som Peace & Love menar han var för att det var den enda helgen som Rammstein och Green Day kunde komma.

Men har konkurrensen med Peace & Love varit ett bekymmer för er?

– Nej, säger Folkert Koopmans, inte med den line-up som vi har.

Siesta! inställt – så påverkas de mindre festivalerna

Det står redan klart att festivalkriget skördat sitt första offer 2013. Siesta! i Hässleholm tvingades att ställa in en vecka innan festivalen skulle ägt rum i slutet av maj. Då hade man endast sålt 2 400 biljetter, Siesta! ligger normalt på cirka 10 000 besökare. Huruvida Bråvallas intåg på den svenska festivalmarknaden kommer att påverka andra mindre festivaler är oklart. Putte I Parken, som har har ungefär samma publikkapacitet som Siesta!, äger rum veckan efter Bråvalla, men arrangörerna har inte märkt någon skillnad i försäljningssiffrorna i jämförelse med förra året. Niclas Lagerstam är festivalgeneral för Putte I Parken, och han tror inte att de kommer att påverkas av den nya Norrköpingsfestivalen.

– Det har blivit en olycklig krock för Peace & love och Bråvalla, men vi har inte drabbats av det, säger han.

– Vi blir ju oroliga om det är så att andra festivaler lägger sig på samma datum som oss. Men så länge vi är ensamma om vårt datum är vi inte oroliga.

En kommun som inte kunnat undgå att märka av FKP Scorpios intåg på den svenska festivalscenen är Hultsfred. Hultsfredsfestivalen har varit ett stående inslag i den småländska tätorten sedan 1986, men 2010 gick festivalen i konkurs och var tvungen att ställas in. I samband med det köptes festivalen upp av FKP Scorpio som i år beslutade att flytta festivalen till Sigtuna utanför Stockholm, något som gjort många besvikna.

– När vi fick reda på att Hultsfredsfestivalen skulle flyttas blev vi förstås ledsna och tyckte att det var väldigt tungt. Jag personligen blev mest förbannad, berättar Jolin Åkesson, evenemangsproducent bosatt i Hultsfred.

Men nu har hon, tillsammans med andra eldsjälar, startat en ny festival i kommunen som de döpt till This Is Hultsfred.

– FKP Scorpio är väldigt duktiga på det de gör. De har väldigt många festivaler runt om i Europa och de har hållit på väldigt länge. De har ett annat sätt att göra saker på. De vill vara vinstdrivande, det ska vara pampigt och maffigt. Vi går in för gemenskapen, det mysiga i att det ligger i en park och att man måste köra i tre timmar för att komma dit. 

Peace & Love går i konkurs

Efter att den här artikeln hade gått i tryck meddelade även Peace & Love att de inte hade sålt tillräckligt många biljetter, och därför var tvungna att ställa in årets festival. Peace & Love begärde sig själv i konkurs. På en presskonferens uttalar sig Jesper Heed, vd för Peace & Love, kort om vad han tycker om FKP Scorpio.

– Det finns många stora företag i världen som har hur mycket pengar som helst. Det är svårt att konkurrera med internationella jättar, och där någonstans mellan raderna ligger mitt svar, säger han och lägger dystert till:

– Personligen har jag aldrig trott på festivaldöden. Fram tills nu.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA