x

Två kaptener med gemensam fiende

Två kaptener med gemensam fiende

Trots att förra skivan har sex år på nacken har inte Josh Homme legat på latsidan. Faktum är att musikern har så många sidoprojekt och samarbeten att listar man bara dessa skulle det resultera i utbrändhet. Nu verkar dock Josh Homme själv inse att han är på väg att bränna ut sig.

– Du vet hur det är, man bara kör på. En dag vaknar man upp, lyfter blicken och tänker "var i helvete är jag?".

Är du en arbetsnarkoman?

– Ja, jag arbetar alltid ihjäl mig men aldrig avsiktligt. Det här var det svåraste albumet vi gjort. Å andra sidan innebar det att vi kom närmare varandra i bandet.

Familjefadern

Med tanke på musikerns relativt nya roll som familjefar, låter en ny livsstil som ett smart drag. Om inte för sitt eget bästa, så åtminstone för att låta barnen växa upp i en trygg miljö utan en alkoholiserad farsa som spöar upp andra kända musiker på gatan. En incident med punkbandet Dwarves ledde till tre års villkorlig frigivning och rehab. Under en festival i Oslo 2008 anklagades han även för att var homofob efter att ha skällt ut ett skokastande fan. Frontmannen är inte direkt känd för att vara smidig och att hålla igen på orden. Står han för sina handlingar?

– Var det rätt sak att säga i Oslo? Förmodligen inte. Ärligt talat skiter jag i det. Det handlar inte om att jag inte kan be om ursäkt eller att jag aldrig har fel. Jag har fel hela tiden men detta var bara något som hände. Jag blev matförgiftad, hade tappat vikt och gick på dropp. Ändå spelade jag i regn med en portabel toalett intill scenen. Det krävdes mycket av mig att gå upp och köra och sedan kommer någon och kastar en sko på en … jag flippade helt!

Även om Josh Homme kan tyckas hård i sitt uttryckssätt är han noga med att poängtera att mycket av det han gör inte är rätt men att han inte heller lever i det förgångna. Har familjelivet – som det så klyschigt uttrycks – inneburit några omvälvande förändringar?

– Det har bara stärkt min tanke om att aldrig backa undan för problem. Jag vill inte att mina barn ska backa undan så fort det blir svårt. Livet är för kort för att låta rädslan bestämma över dig.

Du har alltid setts som den tuffa och vitsiga killen. Vem är du med familjen?

– Jag ser mig inte som en tuff kille utan försöker bara stå upp för vad jag gör. Det är ingen idé att vara macho, men man behöver inte vara en mes heller. Saker kommer hända och du måste du stå upp för dem. Jag väntade länge på att någon skulle visa mig vägen men det ledde ingenstans. Att vänta på något är det första steget till att göra sig till offer. Jag gör hellre handling av mina ord och tar kommando.

Klockrent

Med nya albumet Like Clockwork visar frontmannen en ny och känslosammare sida. I det avslutande titelspåret sjunger Homme i samma välkända falsettstämma men med ett helt nytt emotionellt uttryck.

– Vi har redan gjort plattan som var den där sommarplågan och även haft humor i vår musik. I början tror jag man bara kör på och tar inspirationen där den ligger närmast dig. Många band kommer knappt till två skivor och ännu mindre till sex. Vid den tidpunkten är du slutkörd och försöker hårt med att inte kopiera dig själv eller uppfinna hjulet igen. Istället blir musiken ett dokument över ditt liv. Ja, titelspåret är väldigt naket. Idag är jag mogen att ta upp ämnen som jag undvek som ung. Jag har en del ärr och sjunger om hur de uppkom.

Det har varit en massa olika varianter av Queens Of The Stone Age. Hur skulle du vilja beskriva bandet 2013?

– Det är den tajtaste versionen någonsin! Glöm inte att detta var det svåraste albumet vi gjort och det krävdes väldigt mycket tillit. Många uppskattar inte vad de får gratis för att de inte arbetat för det. Här var vi tvungna att lita fullkomligt på varandra för att arbetet skulle funka. Därför är vi alla väldigt stolta.

Om plattan vore en film eller bok?

– Ja, lite som A Clockwork Orange kanske men inte bara på grund av titeln utan för att vi blivit ett sammansvetsat gäng genom åren och efter allt vi gått igenom. Fast vi är inte lika stora neurotiska arslen som dem, haha!

– När man spelar i ett band är det alltid vi mot världen. Man blir en outsider och jag behöver utmaningar. Om jag inte kan vinna ett slag, ja då är jag med i fajten ändå för man vet aldrig, det kanske finns en liten chans att vinna ändå.

Bundisar

Om Dave Grohl är den kända alfahannen, är Josh Homme den ökände. Med tanke på de båda musikernas ledarskap och pondus, går att ha sådana två starka personligheter i ett band?

Ni har ju tidigare beskrivits som "två Hitlers i en bunker"…

Frontmannen garvar högt i vad som känns som en halv minut.
– Jag skulle hellre säga att vi är två piratkaptener med en gemensam fiende. Vi har respekt för varandras "sjöröveri" och kan dela på förmågan att vara ledare när det behövs. Men det handlar inte om att vara ledare eftersom vi är pirater. En kapten är inte viktigare en än kock ute till havs. Dör kocken, får vi ingen mat. Om kaptenen är dålig, kapsejsar vi. Om masten går av, driver vi omkring.

– Dave och jag älskar varandra och därför vill jag alltid höra vad han har att säga eftersom han alltid kommer med bra grejer. Samtidigt måste vi tillåta varandra att säga "fan, vilken rutten idé. Men jag älskar dig brorsan".

Med tanke på Dave Grohls gästspel på Like Clockwork och faktumet att han även var med i Them Crooked Vultures; är det enbart goda vänner som spelar ihop med varandra?

– Vi har en musikalisk relation som är väldigt speciell och svår att förklara. Ditt jobb och dina vänner går i linje med varandra och man kan bara hoppas att ens egna intressen inte kolliderar för då uppstår konflikter. Efter tio år gick vi skilda vägar med vår förra trummis och det var bara för Dave att hoppa in och köra. Det är vad en sann vän gör; hämtar trumpinnarna och hoppar på pallen! Och han tar alltid med sig sitt stora leende.

Samtidigt handlar mycket av samarbetat på den nya plattan mellan de båda egona om deras kärlek för att kollaborera med andra. Enligt Homme handlar det om ett arbetssätt som man lär sig med tiden. I början kan en artist bara sitt instrument. Artisten försöker bli bäst på vad denne kan i det ögonblicket. När självförtroendet vuxit sig tillräckligt starkt, letar man oundvikligen efter någon annan att samarbeta med. Till slut blir det en drog att bolla idéer med någon annan och få ett helt annat utlopp för sin kreativitet.

– Ha i åtanke att när du gör något på eget bevåg är du helt övergiven och det är bara belönande ett tag. Du vill gestalta något större och något som är summan av sina delar. Det är därför Dave älskar att samarbeta med andra och även något jag kommit att tycka om. Vad är vitsen med att göra något om du är ensam?

– Jag har även lärt mig mycket från Dave om hur man hanterar kändisskapet. Jag gör inte det speciellt bra eftersom jag inte behöver det. Å andra sidan har inte Dave heller bett om att bli känd men han hanterar det på rätt sätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA