x

Sigur Rós – trio med nytt utgångsläge

Sigur Rós – trio med nytt utgångsläge

– Kveikur … det betyder mer än översättningen, det brukar det göra när våra titlar försöks översättas till engelska för att språkbarriärerna är lite komplicerade. Det motsvarande ord som synts mest hittills tror jag bara beskriver det som en veke … det betyder en gnista, elden som startar något, en början och en startpunkt.

När GAFFA får tag på Georg Hólm, basisten och multi-instrumentalisten som är en av de två isländska män som för 19 år sedan grundade Sigur Rós, är han hemma på Island för att vila. Så sent som i maj 2012 släppte bandet Valtari, ett halvår senare presenterade bandet nyheten om albumet som skulle komma att bli Kveikur, och tiden däremellan har bandet ägnat åt att turnera.

En vecka efter denna intervju påbörjas turnerandet igen, denna gång med en märkbar skillnad i turnéuppsättningen då Kjartan Sveinsson inte längre är med i bandet, eller med i studion inför helt nya Kveikur.

– Dynamiken förändrades, självklart gjorde den det då vi för första gången skulle försöka skriva och spela som en trio och märkte att saker automatiskt och logiskt fungerade annorlunda än vad det har gjort som en kvartett. Det var inte överdrivet anmärkningsvärt att Kjartan lämnade, han ville göra något annat och vi är alla väldigt goda vänner så vi diskuterade det som vänner gör, och han ville helt enkelt göra annat och inte turnera så mycket.

Förra albumet valtari var bitar av ljud, ljud, idéer och skisser som bandet haft med sig sedan 2005. Så har Sigur Rós alltid arbetat men med nya Kveikur var processen på många sätt helt annorlunda.

– Nu har vi gjort något helt nytt för Sigur Rós, både medvetet och omedvetet. När vi var klara med Valtari ville vi direkt jobba vidare, vi hade omedelbart nya idéer och ville ta fasta på det, och det blev detta album som givetvis låter som Sigur Rós, vi kan inte låta annorlunda, men det är ändå just annorlunda. Det är musik som vi tidigare på sina håll antytt att vi behärskar och kan skapa men nu har vi gått hela vägen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA