x

LÅT FÖR LÅT: Tråd – Thunder Vowels

LÅT FÖR LÅT: Tråd – Thunder Vowels

"Intensiv analog electro som bygger upp och förstör", så kan det låta när man försöker sammanfatta Tråds minialbum Thunder Vowels. Vi lät Niklas Swanberg och Frank Wagnerius skriva några rader om varje låt på skivan och resultatet ser ni här nedan.

Tips: Lyssna på Thunder Vowels via Spotify eller Wimp samtidigt som du läser om låtarna.

Rachid

Rachid skrevs dagarna efter vår spelning på Art's Birthday i januari 2013. Första gången vi repade låten visste vi att det skulle bli första singeln och första låten på skivan. Det var som att Tråd hade sökt sig framåt i blindo fram tills nu, och i och med den här låten hittat hem. Kanske särskilt i hur basen och trummorna låter i introt. Vi spelade in den på en lördag, och efter det drack vi Fidel Castros och lyssnade på den nonstop under tolv timmar.

Embargo

Embargo skrevs som ett hommage till en bartender för att hon såg ut som en ängel när hon rökte. Eftersom den skrevs mitt i natten, så handlar den också om att sova. Och om att inte sova när alla andra gör det.

Windows

Windows är en av de äldsta Trådlåtarna, och handlade från början om en duva på ett fönsterbleck. Efter det har den gjorts om i ett antal tappningar, och handlar numera om det fridfulla i att somna vid ratten och frontalkrocka med en lastbil, hur tiden fortsätter ändå och rymdens storhet.

Fronts

Fronts skrevs under några timmar på ett kafé på Järnvägsgatan i Örebro, ett kafé som numera är nedlagt. Utifrån hur möblerna såg ut måste det funnits i säkert 60 år, och det var fullt av stammisar som var där en sista gång. Ett filmcrew var där och intervjuade några av dem. Kaféägarinnan verkade lugn och tillfreds, det var en fin och lite högtidlig stämning. Låten blev trots det ganska rå, kanske behövdes kontrasten.

K

K handlar om en dröm jag hade om min far, som gick bort för några år sedan. När han dyker upp i andra drömmar så är han alltid tyst, men den här gången pratade han oupphörligt under en lång promenad genom Stockholm. När jag vaknade kom jag inte ihåg ett enda ord han sagt.

Fins

Fins inspirerades från början av rullskridskogänget som brukar åka i Stockholms Prideparad. Den utvecklades med tiden till att handla om en picknick och om att vara sin egen värsta fiende.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA