x

"Jag är helt övertygad om att det kommer att gå åt helvete"

"Jag är helt övertygad om att det kommer att gå åt helvete"

Jose fine Jinder är inte någon nykomling. Sedan 2008 har hon under namnet Little Jinder släppt ett flertal singlar och EP:s på vilka hon mjukt sjunger över vad som låter som elektronisk dansmusik spelad på alltför långsam hastighet. Det är dock först nu hon släpper sitt debutalbum. Titeln är Break Up. Gissa vad det handlar om?

– Det här är en break up-skiva, säger hon. Jag gick igenom en jobbig separation och var ganska så deppig ett tag, men på något vis lyckades jag vända det till något kreativt, och då blev det ju så att låtarna jag skrev handlade om det där. Det var inte avsiktligt och det var definitivt inte meningen att det skulle bli ett album. Jag gillar ju EP:s! Albumet som format känns daterat. Vem släpper ett konceptalbum 2013? Och med tanke på det är det ju helt sjukt att det är precis det jag gör nu ...

Josefine har tidigare alltid haft åtminstone en fot på dansgolvet. På albumdebuten har dock rytmerna tonats ner för att ge plats åt melodi, och den avskalade produktion lyfter fram hennes röst på ett naket och ärligt vis.

– Folk verkar förvänta sig att jag ska göra en dansant och glad skiva, men jag har ju bara gjort en enda glad låt i hela mitt liv, så jag vet faktiskt inte vad det kommer ifrån. Det är ju förstås en bra sak med att släppa ett album istället för en EP, man sätter fingret på hur man faktiskt låter. Folk kommer inte att förvänta sig en dansgolvsrökare efter att ha hört den här skivan.

Vad föredrar du för reaktion då? Säg att du får välja mellan två alternativ: Hela världen älskar ditt album men du skäms i hemlighet, eller ingen lyssnar men du själv är superstolt?

– Det är klart att jag hellre skulle vara nöjd själv. Att kunna vara stolt, det skulle vara en otrolig känsla. Jag besitter inte riktigt den förmågan. Jag känner faktiskt inte någonting inför den här skivan. Jag är varken nöjd eller missnöjd. Så du är inte det minsta nervös inför hur den kommer att tas emot? – Nej, jag är helt övertygad om att det kommer att gå åt helvete, säger hon och skrattar.

VEM? 

Little Jinder är Josefine Jinders musikaliska alter ego. Hon skriver låtarna själv och är noga med att inte involvera någon annan förrän hon bestämt sig för hur de ska låta. 
– Jag måste kunna formulera det jag har i huvudet och veta vad jag vill innan folk får blanda sig i, säger hon. Annars blir jag bara irriterad. 

VAD? 

Elektronisk pop med en fot på dansgolvet. Albumdebuten Break Up är dock en lugnare och mer avskalad historia än hennes tidigare singlaroch EP:s. 

VAR? 

– Det mesta av skivan skrevs i min lägenhet på tisdagskvällar klockan två på natten, säger Josefin. Du vet, när man har det rätt så tråkigt men vägrar att lägga sig och gör sitt bästa för att mysa till det lite.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA