x

Yohio till attack mot bokvägrare

Yohio till attack mot bokvägrare

Sommartider betyder för många bokläsartider. Men inte för alla, vilket stör Yohio. I en intervju med DN pratar popstjärnan om vikten av att läsa böcker. Just nu parallellläser han sju, åtta böcker och sitter uppe på nätterna och skriver på en egen, än så länge hemlig fantasybok. Fantasy tillhör också favoritgenren.

– Fantasy tycker jag är en av de mest sofistikerade litteraturformerna, just för att den skrivs på ett väldigt formellt och gammeldags sätt. Vad jag inte gillar är när skolan kommer med sådana här ungdomsböcker där karaktärerna pratar i talspråk och säger "vad faaan" och författaren skriver "mej" med e-j, säger han till DN.

Yohio retar sig också på personer som väljer bort bokvärlden för andra saker, som gärna pockar på uppmärksamheten.

– De läser bara Instagramkommentarer, Facebookinlägg och bloggar där de stavar som skit. Med o i stället för å, inga dubbelkonsonanter och alla möjliga konstiga ... Jag har sparat printscreens på min mobil med ganska roliga kommentarer som är nästan oläsliga fast de är på svenska. Barn kan skriva saker på min Instagram som är jättegulliga, men just stavningen får mig att tänka: "Snälla, läs en bok, lilla vän", säger Yohio till DN och tycker det är sorgligt att en ny generation växer upp utan en massa matnyttig information.

– Jag blir närmast irriterad när folk säger att de inte läser. Man missar en så stor chans att bilda sig. Jag förstår folk som säger att de hatar skolan, men att lära sig saker vill väl alla på något sätt.

Yohio medverkar i sommar i Min Sommarbok. Ett program på TV4 där Martina Haag intervjuar kända svenskar om deras bokintresse.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA