x

”Humor och musik är religion”

”Humor och musik är religion”

Det råder inga tvivel om att Bråvalla satsar stenhårt på humor. I en av festivalens hangarer kan man under hela dagarna ta del av Sveriges stand-up-elit och Anna-Lena Bergelin, tidigare Brundin, är en av de mest erfarna komikerna på plats och blandar hej vilt mellan musik och humor, glädje och sorg. Men hur får man musik och humor att gå hand i hand?

– Det gäller att kunna balansera. Kör man ballader blir det lätt att man hamnar i ett trubadur-fack men kör man lite tempolåtar blir det lättare att få till ett roligt mellansnack. Ibland slänger jag in två låtar på raken för att överraska lite, men då vill det till att det är passion i musiken och att man får till ett gott skratt innan musiken tar vid.

Anna-Lena har även gjort till sin grej att blanda musik med humor och står fast vid att musiken ska vara allvarlig, i alla fall i hennes fall.

– Thomas Järvheden gör ju bra och skitroliga låtar. Jag gör ju inte roliga låtar. Det är svårt att få ut humorn i sånger, det blir lätt buskis. Jag har ju istället låtar som är dramatiska, passionerade och tragiska. Det är det upplägget: Prat, skratt, prat, skratt.

Bråvalla går ju in för att ge humorn en stor plats. Varför, tror du?

– För humor är ju religion. Humor och musik. Och skratt är kommunikation och det är ju även musik. Jazz kan man ju till exempel kombinera väldigt bra med humor.

Har du någon favoritartist eller band som du skulle vilja jobba ihop med?

– Det är ju så att jag lever ihop med Jan Sigurd och han har varit min favorit genom alla år. Och vi jobbar ju tillsammans. Jag har blivit tillsammans med min idol, kan man säga.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA