x

Svenska artister för människorätt

Svenska artister för människorätt

Rebecca & Fiona, Timbuktu, Lykke Li och First Aid Kit. Alla har de, tillsammans med en mängd andra svenska artister, anslutit sig till det nystartade initiativet AMAS, Art Makes A Stand, ett nätverk som samlar konstnärer och artister i kampen för de mänskliga rättigheterna.

Nätverket har dragits igång av Ane Brun och pr-agenten Ebba Lindqvist, där den senare även låg bakom två av Pussy Riot-medlemmarnas oväntade entré på Almedalsveckan för några dagar sedan. Och det är även samma ryskor som fungerat som inspiration till det svenska nätverket:

- Vi ville visa Pussy Riot ett brett stöd när de kom hit, och utifrån detta föddes idén om ett bestående nätverk av artister och konstnärer som vill lyfta fram människorättsfrågor, säger Ane Brun till DN.

AMAS är ett ledarlöst och öppet nätverk vars idé bygger på att de involverade artisterna och konstnärerna själva förmedlar frågorna till sin publik via sociala nätverk och kanaler som Facebook, Twitter och Instagram.

Hittills har nätverket visat sin support för The Natalia Project, ett stödprojekt som startats efter mordet på den ryska journalisten Natalia Estemirova 2009, samt den stödfond som skapats i Pussy Riots namn för fortsatt kamp för yttrandfriheten.

- Rätten att få skapa och utöva kultur - varhelst det är - är samhällets syre. Utan den rätten blir luften tunnare för oss alla. Yttrandefrihet är ingenting vi kan ta för givet, säger de båda initiativtagarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA