x

"Ett hjärtslitande band att se live"

"Ett hjärtslitande band att se live"

Årets mastdont till Roskildefestival är över och fler än 100 000 besökare har under över en vecka festat, umgåtts och tagit del av bra musik tillsammans. En av dem är vår recensent Özgür Kurtoglu och nedan följer ett utsnitt.

Disclosure, Apollo, Roskilde, 4 juli

 

"Disclosure gör sitt bästa, nästan så gott som det går att göra, men just här och just ikväll när det bara inte fram av en eller annan anledning. De programmerar sina beats på sample-maskiner och lägger trumspår via slagverken, lägger nya baslinjer och ser ut att ha kul trots nervositeten. Men den överhängande känslan av "too much too soon" ger inte med sig alls under den timme de spelar ute på Apollo."

Läs hela recensionen här.

Kendrick Lamar, Arena, Roskilde, 4 juli
"Han gör det inte dåligt, han är alltjämt fortfarande en rappare som är fascinerande på många positiva sätt, och just de bitarna har han inte förlorat ännu. När han vill är han elektrisk på Arenas scen, när han faktiskt tar varenda ord i det omöjliga tempo han visat att han mer än behärskar, och det går inte att klaga på sättet han fångar den smått osannolikt stora publiken på. Men det känns ändå som att det absolut viktigaste saknas i det som är Kendrick Lamar, det som gör honom så speciell."

Läs hela recensionen här.

INGRID, Orange, Roskilde, 4 juli

 

"När Per Sinding-Larsen presenterar INGRID som några av kungadömet Sveriges bästa artister buas det förvånansvärt friskt, men inte för att dessa spontana belackare faktiskt vet någonting om vad som komma skall men för att det helt enkelt är kul att bua åt svenskar i Danmark. Men det är inte utan att en lustig baktanke infinner kring just detta fåniga buande senare i spelningen, när exakt vad som pågår faktiskt blir tydligare; det är ändå en hyfsat arrogant inställning, att ett kollektiv från Stockholm framför allt känner att de kan dra ner till stora Roskilde och ställa sig på legendariska Orange Stage och ha en glorifierad jamsession."

Läs hela recensionen här.

Rihanna, Orange, Roskilde, 5 juli 

alt="" />"För när Rihanna är glad på riktigt och visar det i sin sång och sin dans skiner hela bandet upp, trots att hon sjunger kanske 60% av konserten själv och ägnar resten av tiden åt att försöka få ordning på sin baseballtröjedesign-klänning när hon dansar lite för sig själv och lite med dansarna. I slutändan är hon en popstjärna som jobbar helt och hållet efter sina egna villkor, åtminstone sett från publiken, och att hon då agerar därefter är ingenting konstigt. Det blir bara så mycket bättre när hon faktiskt gör det med glädje och lycka över att få göra det överhuvudtaget. "

Läs hela recensionen här.

Metallica, Orange, Roskilde, 6 juli"Men det är ändå så att Metallica är ett band som vilket annat här ute, det är ändå inte så att Metallica är ett band som kan undgå kritik eller inte ifrågasättas bara för att de är Metallica. Det är ingen hemlighet för någon att deras kvartett av mästerverk från 80-talet, Kill 'Em All och Ride The Lightning och Master of Puppets och …And Justice For All, är resultatet av bandets absoluta topp och deras glansdagar. Alla vet om detta. Bandet vet om detta. Med det i åtanke, liksom det enkla faktum att Metallica bara gör denna spelning denna sommar och kanske överhuvudtaget under resten av året, är det slarvigt att ägna tid åt låtar som de allra flesta skulle kunna klara sig bra utan  att ha hört."

Läs hela recensionen här.

Sigur Ros, Arena, 6 juli"Sigur Rós är ett hjärtslitande band att se live. De hårda, ofta brutala, svängarna mellan ljust och mörkt förstärks tusenfaldigt på Arena, de sveper in publiken och slänger de fram och tillbaka utan att göra någon ytlig skada men det bubblar invärtes. Med Kveikur har de mer bränsle än någonsin tidigare att låta de dova glödlamporna fatta eld och sprida sig okontrollerat åt alla möjliga håll, men främst rakt in i bröstkorgen på konsertbesökarna."

Läs hela recensionen här.

Läs samtliga recensioner från Roskilde 2013 här och titta på massa fina bildgallerier från festivalen här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA