x

Festivaldöden skördar ytterligare offer

Festivaldöden skördar ytterligare offer

För två veckor sedan hölls Sundsvalls Gatufest för 26:e gången – det blev den sista. I måndags lämnade Gatufesten in sin konkursansökan efter flera år av ekonomiska motgångar.

– Vi gick tre miljoner kronor back i fjol. Vi vet inte helt hur siffrorna ser ut i nuläget men det vi vet är att det som finns på kontot i dag inte räcker för att täcka de närmsta kostnaderna. Det här var enda lösningen, säger Ulf Rehnberg, styrelseordförande för Sundsvalls Gatufest AB till Dagens Media.

Årets upplaga av festivalen satsade på ett nytt, mindre område och bokningar av svenska och mer lokala artister, samt en vidare satsning på mer house- och klubbmusik. Till slut drog man 33 000 betalande besökare, men det var ändå 12 000 för lite för att festivalen skulle gå plus.

– Vi gjorde en del förändringar på artistsidan. En tydlig konceptscen nere på scen Himlabadet och större bokningar här på Stora torget. Vi förstod att vi behövde haka på den nya trenden med house och klubbmusik och jag tycker att Maskinen var en av de bästa spelningarna under året, säger Anna Frisk, vd för Gatufesten till Sundsvalls Tidning.

Festivalledningen trodde inte att Gatufesten skulle bli en del av festivaldödens skörd , och känslan inför festivalen var hoppfull. Ändå kunde man efter genomförandet konstatera man följt samma trend som överiga Sverige. Vad orsaken är kan Anna Frisk bara spekulera kring, men nämner konkurrensen från giganter som Bråvalla och större artister på Friends Arena som möjliga orsaker.

– Marknaden vill inte ha det här konceptet längre, säger Anna Frisk.

Man vet ännu inte exakt hur stora festivalens skulder är, men en konkursansökan är inlämnad till Sundsvalls Tingsrätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA