x

Norsk black metal-sångare planerade massaker

Norsk black metal-sångare planerade massaker

"Den här individen befinner sig nära den nynazistiska rörelsen. Därför utgör han ett potentiellt hot, vilket inte minst framgår genom de uppmaningar till våld han skriver om på sin hemsida", skriver det Franska inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Det handlar om den före detta sångaren i det norska black metal-bandet Burzum, Varg Vikernes, som nyligen blivit gripen av fransk polis, misstänkt för att ha planerat en massaker, skriver Aftonbladet. Detta efter att man bland annat funnit ett antal vapen, nyligen inhandlade av hans fru, på deras gård i Frankrike. Tillsammans med det faktum att Varg Vikernes är känd ultranationalist och tidigare skrivit om att "Europa måste räddas" på sin blogg, räckte det som underlag för ett gripande.

Vem eller vilka som var målet för Vikernes aktion är oklart, men inrikesminister Manuel Walls menar att Vikernes innebär en fara för samhället.

– När det gäller terrorism måste man agera i förväg, inte i efterhand, säger han.

Varg Vikernes är sedan tidigare dömd till 21 års fängelse för mordet på gitarristen och bandkollegan Øystein "Euronymous" Aarseth, samt för tre fall av mordbrand mot norska kyrkor. Varg Vikernes släpptes 2009 efter 16 år i fångenskap.

Vikernes var även en av de 530 personer som Anders Behring Breivik mailade sitt manifest till innan dåden i Utøya och Oslo. Vikernes har dock skrivit på sin blogg att han föraktar Breiviks massaker.

Enligt franska medier hålls paret i förvar av polisen medan de söker igenom bostaden efter fler vapen och sprängmedel. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA