x

"Det känns som att många precis förlorat oskulden"

"Det känns som att många precis förlorat oskulden"

Det är en dryg halvtimme kvar till deras spelning under Emmabodafestivalen, och i den lilla logen – klädd i David Lynch-färgerna bioduksrött möter vinrött – står fyra vinflaskor och en Koskenkorva och väntar på bordet.

Vad tycker ni om att spela i dagsljus, och sommarspelningar överhuvudtaget? Många artister brukar klaga på att mycket av magin försvinner i dagsljuset.

– Jag förstår vad de menar, men jag tror att vi är mindre beroende av väder och ljus än många andra. Vad jag förstått det som är det rätt mycket elektroniska band som spelar på den här festivalen, och de kan nog behöva ett klubbgolv ibland för att deras musik ska lyfta, säger Martin.

– Ja, det är nog så. Jag har aldrig tänkt på den grejen förut, men jag förstår vad du menar, tillägger Adam.

Hästpojken har skaffat sig en speciell ställning i poplandet Sverige. På årets festival är de ett av få band överhuvudtaget som spelar popmelodier utan ett hölje av electronica och dubstep, och deras karriär känns som en evighet i en tid där popband brinner ut om ljus. Efter tre skivor är de en duo som tillsammans kan stoltsera med att fundera över hur många gånger de faktiskt varit på Emmabodafestivalen.

– Vi satt och tänkte lite på det där förut, och kom fram till att det här blir nionde gången. I olika konstellationer förvisso, men ändå, säger Martin och kikar på vindruvorna.

Ni har hunnit göra tre skivor nu, och den senaste känns som den med det mest vuxna temat hittills. Har ni märkt att ni skaffat er en ny publik på något sätt?

– Nej det skulle jag inte säga. Det är samma folk som gillar oss som alltid gjort det. Men med det sagt har vi nog väldigt varierad publik, menar Martin. Vi spelade på en visfestival ganska nyligen, och där var det verkligen en del äldre i publiken. Där var det första gången jag såg 50-plussare i publiken som satt i små stolar. Jag har ingen aning om om de ens visste vilka var vi, men det var trevligt ändå.

De har precis anlänt till festivalområdet och planerar att sticka iväg direkt efter spelningen, men ett kort intryck av festivalpubliken har ändå hunnit sjunka in:

– Det känns som det är många som precis förlorat oskulden, vilket är härligt. Det verkar vara en väldigt, väldigt ung publik.

Är det någon akt ni skulle vilja hinna med att se?

– Vi åker härifrån ganska direkt efter vår spelning, men det skulle vara väldigt kul att se Nordpolen som spelar efter oss. Det kanske går att klämma in, säger Adam.

– Vi gillar honom väldigt mycket båda två.

En liten hund kommer in i logen och fullbordar känslan av Twin Peaks-förvirring, som för att meddela att tiden har runnit ut. Martin drar på sig sin kavaj, och snart ska Hästpojken - precis som vanligt - sätta ord på vad som rör sig ett 15-årigt hjärta som precis klivit in i vuxenvärlden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA