x

Artist vägras inresa till Sverige

Artist vägras inresa till Sverige

Omar Soleyman förvägras inresa till Sverige av Svenska Konsulatet. Anledningen är att Sverige i nuläget inte släpper in Syriska medborgare. Risken att bandet ska försöka stanna i Sverige efter konserten är för stor, anser de. Soleyman skulle under fredagen ha öppnat Stockholm Music & Arts med sin spelning, men tvingas nu alltså ställa in.

Soleyman är född 1966 i Syrien och har sedan han började sin karriär 1994 spelat in fler än fem hundra skivor, de flesta liveinspelningar från bröllop och fester. Musiken är psykedelisk, inte sällan med elektroniska beats och mer eller mindre vansinniga/genialiska syntmoment. Han har samarbetat med bland andra Björk, José Gonzáles och Damon Albarn från Blur, och spelade bland annat på Glastonbury 2011.

Som ersättare har festivalen på kort tid bokat in Grammisvinnaren och trumpetaren Goran Kajfeš‎.

Så här skriver Stockholm Music & Arts i ett inlägg på sin Facebook-sida, som följs av en uppsjö upprörda och besvikna kommentarer:

"Vi har gjort allt i vår makt för att lösa detta men Sveriges regering har bestämt sig. Vi kan dock meddela vår syn på saken; ren och skär idioti.

Glädjen i allt är att Goran Kajfeš hoppar in på kort varsel och tar Omars speltid imorgon."

Stockholm Music & Arts drar igång vid 14-tiden idag och pågår fram tills söndagen. Artister som uppträder är bland andra Prince, First Aid Kit, Regina Spektor och Mattias Alkbergs Begravning.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA