x

"Jag skulle vilja skriva böcker"

"Jag skulle vilja skriva böcker"

Intervjun får skjutas upp en stund eftersom Matthew Houck "måste avsluta en riktigt bra historia för en kompis först". En halvtimme senare verkar han ha all tid i världen. Han är genuint trevlig. Berättar om hur han äntligen fått tid att börja läsa böcker igen och fastnat för noveller. Framför allt Alice Munro, som är känd för sitt knivskarpa sätt att skildra livets vardag.

– Jag skulle definitivt vilja skriva noveller och böcker. Men än så länge håller jag mig till låtskrivande. Berättande och litteratur är mitt största intresse. Och därför är det alltid texterna som kommer i första hand när jag gör musik.

För den som hört Song For Zula kommer det troligen inte som en överraskning. Vemodet i hans brustna röst och stråkarna tillsammans med hjärtskärande rader om "love as a fading thing" låter nog den här sången ljudsätta mångas gråtande uppbrott.

– Jag skriver mycket privat. Jag förlorade kärleken efter senaste turnén. När jag kom hem fanns hon inte kvar och jag fick börja om från början. Men jag vill
inte säga vad texten betyder. Det vill jag verkligen lämna till var och en som lyssnar.

Sen poängterar han att hälften av det han skriver är fiktion men att det är med en portion skräck som han delger världen sina alster.

– Jag har spelat gitarr sen jag var 14 och har alltid skrivit. Både dagbok och andra texter. Men det är bara de senaste fem åren som jag kunnat leva på min musik. Och för det känner jag verkligen en enorm tacksamhet. Innan det gjorde jag allt man kan tänkas göra. Drog elledningar, jobbade som snickare och på lager. Så det här livet med musiken det går upp och ner men som helhet är det en välsignelse.

Och välsignelsen tar Phosphorescent till Way Out West i sommar. Matthew Houck säger att han älskar festivaler och gärna hänger kvar och tittar på andra artister. När han hör att Neil Young kommer till Slottsskogen utbrister han "yeah, I'm definitely gonna see him".

– Jag har varit i Göteborg flera gånger tidigare. Det är en vacker stad. Men det är en proppfull sommar jag har framför mig. Efter det ska jag ta en paus. Kanske dra till Mexiko. Ta det lugnt och läsa massa böcker. Mer Alice Munro.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA