x

Haim – med brittisk medvind

Haim – med brittisk medvind

Los Angeles-bandet Haim har fått massor av publicitet i internationella medier det senaste året. Inte minst då de i januari toppade BBCs prestigefulla nykomlingslista Sound of 2013 – en plats som tidigare besuttits av stora namn som Adele, Mika och Keane. Under förra året gav Haim ut EPn Forever, spelade på den enorma branschfestivalen South By Southwest i Austin, Texas och turnerade med Florence And The Machine och Mumford & Sons. I januari spelades singeln Don't Save Me flitigt på radion och nu är de snart färdiga med sitt debutalbum.

Haim består av systrarna Danielle, Este och Alana som bär efternamnet Haim och är mellan 20 till 25 år. Musiken är iöronfallande poprock med stämsång och stänk av hiphop och R&B, och tjejerna har växt upp i ett hem med musik.

Danielle: – Våra föräldrar spelar också musik; vår mamma spelar gitarr och pappa trummor. De är fastighetsmäklare egentligen så de är inte professionella men de har alltid spelat mycket musik. När vi var barn hade vi ett coverband tillsammans, hela familjen, där vi bland annat uppträdde på olika välgörenhetsarrangemang i Los Angeles-området, och vi tog det väldigt seriöst. Mina systrar och jag bildade ett eget band 2007. Jag har under flera år drömt om att bli professionell musiker, och säker blev jag när jag fick möjlighet att vara gitarrist och perkussionist åt Julian Casablancas för tre år sedan, när var jag 20 år gammal och fick ledigt för att resa jorden runt. Det var fantastiskt, och jag lärde mig mycket som jag också kunde använda tillsammans med mina systrar.

Hur har det senaste året varit för er? Det har ju hänt så mycket.
– Det har varit helt fantastiskt och fullt av överraskningar. Det var galet att vara på turné med Florence And The Machine och Mumford & Sons, vi är stora fans av båda banden. Vi hade också vår egna miniturné i Europa i november i städer som vi aldrig tidigare besökt. Nu vill vi inte vara hemma igen. Vi kunde inte förstå att folk kom för att se oss, och vi ser fram emot att komma tillbaka. Vi hoppas att få spela i Europa snart igen, förmodligen på några festivaler.

Hur var er reaktion när ni vann BBCs Sound of 2013?
– Jag kände inte till tävlingen förrän något år sedan. Vi är stora fans av Azealia Banks och hade lagt märke till att hon blev trea, så vi gjorde lite efterforskningar om vad det gick ut på och märkte att det var flera fantastiska artister med. Vårt skivbolags engelska avdelning berättade för oss att de var säkra på att vi skulla komma bland de 15 bästa i år, så vi väntade med spänning. Så blev vi nominerade, och då var vår högsta önskan att bli trea
som Azealia Banks blev året innan. Men så vann vi istället och det var fantastiskt, men också lite skrämmande eftersom vi inte hade räknat med det och det var så många utmärkta artister nominerade. Och så är vi det första amerikanska namnet på flera år som har vunnit. (Det första sedan 2005 när The Bravery vann, reds. anm.)

Kan du berätta lite om musiken på debutalbumet?
– Skivan är en naturlig förlängning av uttrycket från vår EP men vi försöker att agera mer som ett band nu. Vi befinner oss just nu i studion i Los Angeles tillsammans med Ariel Rechtshaid som har producerat Vampire Weekends nya album och tidigare samarbetat med Usher.

Hur skriver ni era låtar – tillsammans eller var för sig?
– Vi skriver i regel låtarna tillsammans, och det börjar antingen med ett beat som en av oss kommer på, eller något på gitarren som en av oss spelar, och så arbetar vi vidare på det.

Vad är era ambitioner med musiken?
– Våra ambitioner är att skapa musik som berör men som inte låter som något som gjorts tidigare. Det skulle vara kul om vi kan leva på att turnera. Det är kul att vara i studion men det roligaste är att vara på turné.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA