x

Sexstjärniga La Yegros om sexstjärniga upplevelser

Sexstjärniga La Yegros om sexstjärniga upplevelser

La Yegros debut är något utöver det vanliga. GAFFAs Magnus Sjöberg delade ut sex av sex stjärnor och därför kände vi att det var på sin plats att ta reda på vilka upplevelser, musikstilar och skivor som är av mest betydande sort för personen bakom La Yegros, Mariana Yegros.

Du jobbar med så många olika genrer: nu-cumbia, tango, rumba, electronica och så vidare, men om du måste välja, vilken genre har betytt mest för dig?

– Det är en svår fråga. Jag måste säga två: cumbia och chamamé. Den colombianska stilen cumbia var något som mamma introducerade mig för och chamamé, som ursprungligen kommer från norra Argentina, fick jag från min pappa. Så att välja mellan dessa två är som att välja mellan mamma och pappa (skratt).

Vad är ditt första musikaliska wow-ögonblick?

– Mitt första musikaliska uppträdande var i Argentina framför 15 000 åskådare. Innan hade jag valts som sångare till teater- och musiksällskapet De La Guarda som vid den tiden var väletablerat, så det var en enorm upplevelse. Det var en adrenalinkick och där och då bestämde jag mig för att det är det här jag vill syssla med i resten av mitt liv.

Vilket har kommit att bli ditt favoritalbum?

– Björks album Post hade en stor inverkan på mig musikaliskt, för det fick mig att tänka i helt andra banor. Det innehöll nya ljud och ett helt nytt sätt att se på musikalisk komposition. Björk är långt ifrån den typiska kvinnliga popsångerskan. Hon har ett exotiskt utseende och en helt egen stil och kommer från ett litet land som inte så många känner till. Så hela den här exotiska helhetsbilden kom jag att omfamna.

Din bästa liveupplevelse?

– Det var min absolut första spelning i Paris som skedde nu i maj. Det var en stor upplevelse för det kändes som att något förändrades efter det. Jag har alltid haft som mål att försöka komma ut med min musik även utanför Argentinas gränser och att få göra en konsert i Paris var överväldigande för bandet och för mig och satte allt på en ny nivå.

Var trivs du bäst?

– Mi casa! Det betyder oerhört mycket för mig att få resa runt i hela världen, men mitt hem i Buenos Aires, Argentina, ligger varmt om hjärtat. Jag älskar känslan av att ha familj och vänner nära mig och att sitta och dricka mate (koffeinhaltig dryck). Jag har sett så mycket på vägarna men jag kan aldrig njuta av något till 100 procent om jag inte får dela det med mina närmaste.

Din största bokupplevelse?

– Women Who Run With The Wolves. Den handlar om rå feminin styrka och hur den har gått i arv genom alla år. Jag kan identifiera mig med den i min egna musikaliska karriär och försöka förvalta och föra över det till min publik.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA