x

Hur anordnar man ett cave rave?

Hur anordnar man ett cave rave?

Bakom Azaleascenen finns en krocketyta och en rad baracker. I en av byggnaderna huserar Crystal Fighters för dagen. Här håller medlemmarna sig sysselsatta med bluetooth-högtalare och tequila medan GAFFAs utsände försöker få grepp om bandets kommande cave rave, som utspelar sig i Baskien i slutet av augusti.

Sebastian Pringle: Innan vi startade bandet såg vi bilder från den här grottan, från olika fester. Tanken med ett cave rave var något som fick oss att börja skapa musik och med vårt senaste album, som också heter Cave Rave, känns det här som den rätta vägen att gå.

Graham Dickson: Grottmannen var långt före alla med att dokumentera den moderna livsstilen. Personerna för 75 000 år sen var inte grottmän som grottmän nu för tiden framställs. Då som nu såg vi likadana ut och hade samma sorts system. Och vi vill bara placera oss på samma plats där människor tänkte och agerade precis likadant för 75 000 år sedan. Kanske skapar vi samma känsla som när det först begav sig och kanske harmoniserar vi med de som har varit med om samma sak på samma plats tidigare.

Hur mycket har ni personligen jobbat med det här evenemanget? Har ni tagit hand om alla delar?

Gilbert Vierich: Praktiskt taget, ja. Det är en heldagsfest och på dagen kommer vi ha olika event som belyser den baskiska kulturen genom åren och vi kommer bland annat att servera särskilda drinkar som är av baskisk härkomst.

Ni kallar det cave rave, men kommer det handla om dansmusik hela vägen?

Graham: I stort sett. Vi kommer att spela och sen blir det en lång efterfest i grottan. Men sen, hur definierar man dansmusik? Det kommer kanske inte vara elektroniskt hela vägen, men det kommer spelas musik och folk kommer dansa.

Gilbert: Men i slutändan handlar det om att placera människor på en plats som bär på så mycket historia och kultur. Och helt uppenbart är vi väldigt influerade av den baskiska kulturen, traditionerna, mytologin och förhoppningsvis kan vi med den här cave raven upplysa folk om alla delar av dess historia.

Vad ska ni hitta på när det här är gjort? På ett sätt känns det som ett slut. Som ett sätt att knyta ihop säcken.

Gilbert: Nej nej, förhoppningsvis blir det här en årlig tradition.

Graham: Det behöver ju inte nödvändigtvis hamna i Baskien igen.

Sebastian: Det finns många grottor i världen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA