x

11 Essentiella – september 2013

11 Essentiella – september 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

JuliaSZA

SZA från det stora landet i väst gör R&B lika varm och inkörd som ett godståg från säg 2003. Inte såld på den beskrivningen? Okej, säg så här: Alternativ soulsångerska går in i studion, bryter mot ett gäng konventioner och smeker ur sig drömskdroppande toner till takter som Mariah Carey mixade med på 90-talet. Det får väl duga. Håll koll på ett debutalbum som bör komma under hösten/vintern.

All I KnowWashed Out

Alla trendkåta kan ju titta bort nu för jodå, Washed Out känns fortfarande relevant. Nästan mer relevant än någonsin. Nu befäster Ernest Greene på allvar en genre vi kan kalla kylvåg (japp, nu är den så befäst att vi måste hitta på en svensk benämning). All I Know har streamats på Youtube sedan början av augusti. Den känns alltså sååååå augusti 2013. Skit samma, den är go en månad till.

By The ThroatChvrches

Som låt nummer elva av tolv dyker den upp och smittar ner oss. Trycker upp oss mot väggen och ber oss att hålla käften för en stund. Sätter våra ben i dans och språng. Golvar oss och skrattar oss rakt i ansiktet. Ber oss sedan lite försynt att trycka på playknappen en gång till. Och samma procedur. Det är tufft att leva detta electropopliv, det ska sägas. Fy fan för Chvrches. Fy fan va bra, Chvrches!

(By The Throat finns med på Chvrches debutalbum The Bones Of What You Believe som släpps 23 september)

Foreign 2King Krule

Det är svårt att sätta fingret på vad King Krule gör med oss lyssnare. Nu är det andra gången han hamnar på den här listan, albumaktuell som han är. Hans skiva får också sex av sex av GAFFAs Tatiana Madrid. OCH, och detta är ett stort och: Han ger oss helt sjuka låtar, sömlösa, sparsmakade, fantastiska. Hans röst! Ett beat, en gitarr. Det sägs att människor dör för låtar som Foreign 2.

Future FolkloreCrystal Stilts

Crystal Stilts mumlar vidare. Nu på det eminenta skivbolaget Sacred Bones Records. Nu också med ytterst lekfulla gitarrstick om man spårar in på den här korta pärlan. Den är om än ganska långt ifrån vad man annars hör på fullängdaren Nature Noir, som bär på mer dronig postpunk än vad en normalt funtad person mäktar med. Men testa gärna!

AmericaLaura Veirs

Laura Veirs är tillbaka med musik för vuxna. För att förtydliga det hela: Hennes förra släpp Tumble Bee var en barnskiva. America börjar med raden "How can it be so cold out here in America?". Man får tolka det hur man vill, men jag tror inte att det handlar om några celsius- eller fahrenheit-grader hit eller dit. Världen är kall, men Laura Veirs håller hjärtat på vid gavel.

Hold Yourself UpThe Polyphonic Spree

Tim sjunger fortfarande om att sikta mot skyn. Det osar av "you can do it"-attityd och man blir ju så glad, så amerikanskt frälst, att det gör lite ont i kropp och själ. Även om albumet Yes, It's True är rakare än någonsin saknas inget av det som man älskar med denna orkester. Musik för den stundande vinterdepressionen.

ElizaAnna Calvi

Stenkalla Anna Calvi släpper albumet One Breath i oktober. Det sker via Domino Records och det föregås bland annat av en bedårande bankning till singel. Eliza går i samma spår som The Doves Pounding. Eliza har ett helt galet stegrande gitarrsolo mitt i allt. Eliza får en att klä sig i slitna jeans och neonponcho eller göra något annat helt totalspejsat. Som att dansa på ett tak, exempelvis.

Why'd You Only Call Me When You're High?Arctic Monkeys

Ja, men det är väl en befogad fråga, eller vad säger ni? En annan befogad fråga är kanske: Vad hände med Arctic Monkeys? Musiken blev kristallklar och Alex Turner sjunger bättre än någonsin. Något fel i det? Nä, just det. Även rockslynglar från Sheffield måste få utvecklas och så länge det går åt ett sånt här härligt håll är det två tummar upp. Kanonkul.

Enter The NightBombus

Många är de som har kopierat Motörhead rakt av och försvunnit i rock'n'roll-bruset. Bombus är smarta nog att bara snudda vid Lemmy & co, använda musiken som en språngbräda för att ta allt vidare snett uppåt. Albumet The Poet And The Parrot är minst lika rusig som debuten, men nu för tiden är göteborgarna något smidigare på alla plan. Enter The Night är ett fint spår på en ännu finare skiva.

ControlBig Sean [ft. Kendrick Lamar & Jay Electronica]

Big Sean Michael Anderson släpper albumet Hall Of Fame och bjuder in en galen samling till sin hall. Och på det här spåret bjuder han in Kendrick Lamar, och Kendrick gör det … bra. Han gör det faktiskt sjukt bra! "HE KILLED IT in this song", skriver en på Youtube. Och ja, han killar allt sönder och samman här. Varför bjuder man ens in honom? Han tar ju över hela festen. Jesus.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

http://www.youtube.com/watch?v=6366dxFf-Os

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA