x

Daft Punk anklagas för plagiat

Daft Punk anklagas för plagiat

Under veckan som gått har det spekulerats vilt på nätet om huruvida Daft Punks megahit Get Lucky är ett plagiat av den koreanske gitarristen Zack Kim's låt Robot Dance.

Zack Kim har gjort sig ett namn på internet genom att ofta spela med två gitarrer samtidigt. Hans versioner av The Simpsons signaturmelodi och en välkänd slinga från TV-spelet Super Mario Bros har också blivit väldigt populära.

Nu sägs det alltså att Kims låt Robot Dance, vilken lades upp på youtube redan 2011, har samma melodi som Get Lucky och att Daft Punk därmed skulle ha hört den och snott slingan rakt av.

Efter en titt på Zack Kim's video känns det inte alls som ett självklart plagiat. Bonnie Hayes är ansvarig för institutionen för låtskrivande vid Boston's Berklee College of Music och så här kommenterar hon videon i en intervju med amerikanska Metro.

– Det är ett liknande tempo, men rytmen är annorlunda. Den enda likheten jag hör är ackordföljden, och ackordföljder kan inte skyddas av upphovsrätten, säger hon. Om de kunde det skulle det bara finnas åtta låtar i världen.

Men många Zack Kim-fans håller inte med Hayes. De tycker det är ett glasklart fall, och anser att Daft Punk nu bör kompensera koreanen.

Zack Kim själv verkar dock ta det hela med ro. Faktum är att han i förra veckan la upp en ny youtube-video där han sammanfogar sin låt Robot Dance med Daft Punks Get Lucky till något nytt och det låter faktiskt riktigt bra.

Lyssna själv och bedöm likheterna i Zack Kim's Robot Dance:

Daft Punk's Get Lucky:

Och Kims sammanfogade version av de båda låtarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA